Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD'de ham petrol stoklarının bu yılın en büyük düşüşünü göstermesi ve Fed'in pandemi ortamında ABD ekonomisini desteklemek için ne gerekiyorsa yapacağı taahhüdünü tekrarlaması sonrası kazançlarını korudu.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Çarşamba günü yüzde 0.6 yükseldikten sonra varil başına 41 dolar yakınlarında işlem gördü. Enerji enformasyon idaresi'nin (EIA) açıkladığı resmi verilere göre, ABD'de ham petrol stokları geçen hafta 10.6 milyon varil düştü. Analistlerin beklentisi stoklarda artış olması yönündeydi. Ancak piyasadaki iyimser hava, benzin ve distile ürün stoklarındaki artışın ABD'de motorlu araç kullanımının arttığı sezonda talebin halen zayıf olduğunu işaret etmesi ile bir miktar bozuldu.

Fed'in gösterge faizi sıfır seviyesi yakınında tutmaya devam edeceği yolundaki taahhüdüne rağmen, Fed Başkanı Jerome Powell, ekonominin gelecekte izleyeceği yolun "aşırı belirsiz" ve virüsün kontrol altına alınmasına bağlı olduğunu söyledi. Kovid-19 ABD'de yayılmaya devam ediyor. Kaliforniya, Teksas ve Florida rekor günlük ölüm sayısı açıkladı ve Asya'da da vaka sayılarında artışlar görülüyor.

Petrol üst üste üçüncü ayı da kazançla geçmeye yöneldi, ancak kazançlar yavaşlamakta ve Ağustos ayı, virüsün halen yayılmaya devam etmesi ve OPEC + koalisyonunun arz kısıntılarını azaltmaya başlayacak olması ile birlikte daha zorlu geçecek gibi görünüyor. Bloomberg'in düzenlediği bir ankete göre, Suudi Arabistan'ın, talebin teklemekte olduğu bir ortamda, Asyalı müşterileri için resmi petrol fiyatlarını son dört ayda ilk kez düşürmesi bekleniyor.

Oversea-Chinese Banking Corp. ekonomisti Howie Lee, "İnsanların sonraki hareketin ne olacağı konusunda hiç emin olmadığı zaman, bu düşük volatilite dönemidir," dedi, ve "Bu nedenle petrol böyle dar bir bantta seyrediyor ve şimdilerde mevcut ortamdan bir sapma görmek zor" şeklinde görüş bildirdi.

Eylül vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında yüzde 0.1 yükselerek Singapur saati ile 11:02'de varil başına 41.32 dolara çıktı. ABD gösterge petrolü bu ay yüzde 5 civarında yükseldi ve Mart ayından bu yana en yüksek kapanış seviyesi olan 21 Temmuz'daki 41.96 dolara oldukça yakın.

Eylül vadeli Brent petrol, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, Çarşamba günü yüzde 1.2 yükseldikten sonra yüzde 0.1 değer kazanarak varil başına 43.80 dolara tırmandı.