Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed, piyasa beklentisine paralel olarak fonlama faizinde değişikliğe gitmeyerek, koronavirüs pandemisinden inişli çıkışlı toparlanma sürecinde ABD ekonomisini desteklemek için tüm araçların kullanılacağı taahhüdünü yineledi.

Buna göre Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC), koronavirüs pandemisinin etkilerini hafifletmek için gösterge faizi 15 Mart'tan bu yana bulunduğu yüzde 0 ile yüzde 0.25 hedef bandında tutma kararı aldı. Kararın oy birliğiyle alındığı belirtildi.

Karar metninde koronavirüsün çok ciddi bir risk oluşturduğunun altı çizen ABD'li politika yapıcılar, ABD ekonomisini desteklemek için tüm araçların kullanacağı taahhüdü yinelendi. ABD ekonomisinde gidişatın koronavirüse bağlı olduğu ifade edildi.

Metinde "Ekonominin patikası ciddi bir şekilde virüsün gidişatına bağlı olacak. Ekonomik faaliyet ve istihdam sert düşüşlerin ardından son aylarda bir miktar yükseldi, ancak yılın başındaki seviyelerin çok altında kalmaya devam ediyor." ifadesi yer aldı.

Fed, repo ve swap hatlarını 31 Mart'a kadar uzattı. Ekonominin iyileştiğinden emin olana kadar faizlerin çok düşük seviyede tutulacağı vurgulandı.

FOMC, pandeminin orta vadede ekonomik toparlanmaya yönelik dikkate değer riskler oluşturduğu ve ekonominin son olayları atlattığı, maksimum istihdam ve fiyat istikrarı hedeflerine ulaşma yolunda olduğundan emin olana dek federal fonlama faizinin sıfıra yakın kalacağına ilişkin açıklamasını tekrar etti.

Politika yapıcılar ABD Hazine tahvili ve mortgage'a dayalı menkul kıymet portföyünü gelecek aylarda en azından şimdiki hızında artırma vaadini yineledi. Ancak Eylül ayında ekonomistler, yetkililerin faiz patikasını belirli enflasyon ya da işsizlik rakamlarına bağlamasını bekliyordu. Bu gerçekleşmedi.

Çarşamba günü ayrıca yapılan bir açıklamada Fed, dolar likiditesi swap hatlarını ve yabancı merkez bankalarıyla olan geçici repo imkanını 31 Mart 2021 tarihine kadar uzattığını belirtti.