Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD-Çin ticaret ateşkesine ilişkin iyimserliğin sınırlı bir anlaşmaya bile varmanın zor olduğuna ilişkin işaretlerin artması sonucu azalmasının ardından, ABD ham petrol stok verilerinin karışık bir tablo çizmesi ile birlikte, haftayı kayıpla geçmeye yöneldi.

Vadeli petrol kontratları New York'ta Cuma günü hafifçe düştü ve bu hafta yüzde 1.6 geriledi. Ham petrol fiyatları Perşembe günü, Enerji Enforasyon idaresi'nin (EIA) resmi verilerine göre ABD'de rafine akaryakıt stoklarındaki azalmanın ham petrol stoklarında görülen yaklaşık altı ayın en büyük artışına ağır basmasının ardından yükseldi. Çin ekonomisi, bugün açıklanan verilere göre, üçüncü çeyrekte 1990'lardan bu yana en yavaş büyümesini gerçekleştirdi ve bu durum ticaret savaşının küresel büyüme üzerindeki olumsuz etkisinin diğer bir işareti olarak değerlendiriliyor.

ABD Başkanı Donald Trump'ın öne çıkardığı kısmi ticaret anlaşması, tarife artışlarından geri adım atılmadığı sürece, muhtemelen küresel büyümedeki yavaşlamayı tersine çevirmeye yetmeyecek ve ABD ile Çin arasındaki olumsuz hava, ABD'nin Hong Kong'daki demokrasi yanlısı göstericileri desteklemeye yönelik yasayı onaylaması durumunda daha da karmaşık hale gelecek. Öte yandan, artan tanker maliyetleri rafinerilerin spot alım yapmaktan kaçınmalarına ve kapasiteyi düşürmeyi düşünmelerine neden oluyor.

Oanda Asia Pacific Pte kıdemli piyasa analisti Jeffrey Halley, hazırladığı notta, "Fiyatlarda Perşembe günü görülen ralli, piyasanın ABD ham petrol stoklarındaki yoğun artışı dikkate almaması ile birlikte zayıf temeller üzerinde gerçekleşti," dedi ve "Küresel arz-talep tablosu değişmedi ve gelecek yıl ticaret savaşının tetiklediği bir resesyon gerçekleşebilir" değerlendirmesinde bulundu.

Kasım vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, Perşembe günü yüzde 1.1 yükseldikten sonra, 12 sent düşerek Londra saati ile 07:29.2da varil başına 53.81 dolara indi. Kontrat bu hafta 88 sent düştü ve son dört haftada üçüncü haftalık kaybını gerçekleştirmeye yöneldi.

Aralık vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında yüzde 0.5 düşerek varil başına 59.61 dolara indi ve haftalık düşüşünü yüzde 1.5'e çıkardı. Küresel gösterge Brenet petrolü, aynı vadeli WTI'a kıyasla 5.68 dolar primli işlem gördü.