Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, yatırımcıların koronavirüsten kaynaklanan hasarı ve virüsün ekonomik etkisini dengelemek için alınan teşvik tedbirlerini değerlendirmeleri ile birlikte bu yılın en uzun günlük yükseliş serisini durdurdu.

Citigroup Inc.'ye göre, piyasalar V şeklinde bir toparlanma bekleme konusunda aşırı güvenli ve petrol fiyatları muhtemelen yılın ilk yarısında zayıf kalmaya devam edecek. Çin ekonomiyi desteklemeye yönelik bir dizi tedbir alacağı taahhüdünde bulunurken, Singapur turizm ve ticaretteki yavaşlamaya önlem olarak daha güçlü bir bütçe sunmayı planlıyor.

Virüs salgını tüm dünyada seyahetleri durdurdu ve tedarik zincirine darbe indirdi. Çin'de rafineriler petrol işleme oranlarını düşürmeye devam ederken, Apple Inc. virüs salgının çalışmayı aksatması ve akıllı telefon talebini düşürmesinden dolayı Mart sonunda bitecek çeyrekte ciro hedefini tutturamayacağını açıkladı. Brent petrolü, virüsün ekonomik etkisinin en kötüsünün fiyatlandığı yolundaki iyimserlikle son beş günde yukarı yönde hareket etti.

Sydney'de CMC Markets baş piyasa stratejisti Michael McCarthy, "Piyasalar talepteki azalmanın bir çöküşten ziyade geçici bir durum olduğunu düşünüyor," dedi ve "Buna katılmıyorum. Talebin çöküşü, piyasanın şu an fiyatladığından çok daha yukarıda olacak" değerlendirmesinde bulundu.

Nisan vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, Pazartesi günü yüzde 0.6 yukarıda kapandıktan sonra 61 sent ya da yüzde 1.1 düşerek Singapur saati ile 11:35'te varil başına 57.06 dolara geriledi. Küresel gösterge Brent petrolü, aynı vadeli Batı Teksas petrolüne (WTI) kıyasla 5.12 dolar primli işlem gördü.

Mart vadeli WTI, Nymex piyasasında Cuma kapanışına göre 38 sent düşerek varil başına 51.67 dolara indi. ABD piyasasının tatil dolayısıyla kapalı olmasından dolayı Pazartesi günü kapanış fiyatı oluşmadı.