Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, Çin'de ortaya çıkan koronavirüsün, küresel arz bolluğu ile mücadele eden piyasada talebi düşürebileceği endişesi ile, yedi haftanın en düşük kapanışını yaptıktan sonra kayıplarına devam etti.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Çin'in virüsün ortaya çıktığı Vuhan kentinden seyahati durdurması ile birlikte yüzde 1.9 düştü. ABD'de özel sektör verileri, Goldman Sachs'ın virüsün petrol talebini vurabileceği uyarısının ardından ülkede ham petrol stoklarının daha da arttığını işaret etti. Virüse ilişkin endişeler diğer piyasalar üzerinde de baskı yaratıyor ve Asya'da işlem gören hisse senetleri bugün değer kaybetti.

Petrol, özellikle dünyanın en büyük insan göçünün gerçekleştiği Ay Takvimine Göre Yeni Yıl tatilinden hemen önce meydana gelmesinden dolayı seyahatleri vuracak olması nedeniyle, Çin kaynaklı salgının yükünü taşıyor. Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), dünyanın "petrol ile yıkandığını" kaydederken, Goldman, 2003 yılında SARS salgını sırasında meydana gelenler baz alındığında, virüsün bu yıl küresel talebi günlük 260,000 varil azaltabileceğini ve jet yakıtlarının bu kaybın üçte ikisini oluşturacağını kaydetti.

Singapur'da enerji sektörü danışmanlık şirketi Vanda Insights'ın kurucusu Vandana Hari, "Koronavirüs dolayısıyla ortaya çıkan salgının seyahat ve ticareti olumsuz etkilemesinden dolayı artan korkular gerçek," dedi ve "Dünya Sağlık Örgütü'nden hastalığın uluslararası acil durum yaratıp yaratmadığına ilişkin bir açıklama gelene dek, petrolde muhtemelen temkinli satışlar gelecek" değerlendirmesinde bulundu.

Mart vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, erken saatlerde yüzde 2.1 kadar geriledikten sonra 1.09 dolar düşerek Singapur saati ile 13:29'da varil başına 55.65 dolara indi. Kontrat Çarşamba günü yüzde 2.8 düştü.

Brent vadelileri, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında 1.02 dolar ya da yüzde 1.6 düşerek varil başına 62.19 doları gördü.