Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, piyasada dikkatlerin OPEC ve ortaklarının rekor büyüklükteki üretim kısıntısını uzatıp uzatmayacağına çevrilmesi ile birlikte varil başına 36 dolara doğru hafifçe yükseldi.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Pazartesi günü fazla değişmeden kapanmasının ardından yüzde 1 civarında yükseldi. Bir delegeye göre, Suudi Arabistan, Temmuz ayından itibaren azaltılmaya başlanacak olan üretim kısıntılarının sürdürülmesinden yana. OPEC + anlaşmasına yönelik herhangi bir değişiklik, Rusya'nın geçen hafta kısıntıları gelecek aydan itibaren azaltmaya başlamayı istediğini kaydetmesi ile birlikte, Moskova ve Riyad arasında müzakerelere yol açacak.

Şiddet olayları ABD'yi sarsmaya devam ediyor ve ülke ekonomisinin koronavirüs döneminde toparlanması daha karmaşık hale getiriyor. ABD Başkanı Donald Trump, protsto gösterilerinin durdurulması için orduyu devreye sokacağını söyledi. Ancak bu ülkedeki şiddet olayları henüz finans piyasaları üzerinde fazla etkili olmadı ve bu etkiler, ABD'de imalat sektörü faaliyetinin dip seviyelerden istikrar bulmaya başladığını gösteren veri ile dengelendi.

OPEC + koalisyonu tartışmaları, talepteki aşırı belirsizliğin sürdüğü bir ortamda gerçekleşiyor. Çin sahillerinde yüklerini boşaltmak için bekleyen tankerler, Asya devinin hızlı toparlanmasının bir işareti olarak değerlendirilebilir, ancak dünyanın diğer kısımlarındaki toparlanma düzensiz gerçekleşiyor. Karayolu akaryakıt tüketimi, koronavirüs kısıtlamalarının kaldırılması ile birlikte yavaş bir şekilde artıyor, ancak hava trafiğiin eski durumuna dönmesi çok daha uzun sürecek gibi görünüyor.

Singapur'da Oversea-Chinese Banking Corp. Howie Lee, "Eğer OPEC + koalisyonu mevcut üretim kısıntılarının üç ay daha uzatılmasına karar verirse, piyasanın bu çeyrekteki yüklü petrol bolluğundan üçüncü çeyrekte arz açığına geçmesi için gerçek bir şans var," dedi ve "Bu durum Brent petrolünün varil başına 40 dolar seviyesine yükselmesine yardımcı olacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

Temmuz vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, yüzde 0.8 yükselerek Singapur saati ile 13:30'da varil başına 35.71 dolara çıktı. Ağustos vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, Pazartesi günü yüzde 1.3 yükseldikten sonra yüzde 0.9 tırmanarak varil başına 38.67 dolara ulaştı.