Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD ham petrol stoklarında sürpriz düşüşün ardından dün Suudi Arabistan tesislerine düzenlenen saldırıdan bu yana en sert yükselişini gerçekleştirdikten sonra gevşedi.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Çarşamba günü yüzde 2.7 yükseldikten sonra yüzde 0.8 düştü. ABD'de resmi verilere göre, ham petrol stokları geçen hafta 1.7 milyon varil düştü. Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerine göre, stokların 3 milyon varil artması bekleniyordu. Enerji Enformasyon İdaresi'nin (EIA) verilerine göre, benzin stokları tahmin edilenden daha fazla düşerken, petrol ithalatı 20 yılı aşkın sürenin en düşük seviyesine indi.

Petrol fiyatları, Pekin ile Washington arasında uzun süredir devam eden ticaret savaşının talep görünümünü olumsuz etkilemesi ile birlikte halen Nisan zirvesine kıyasla yüzde 15 aşağıda. Rusya Enerji Bakanı Alexander Novak, Salı günü Reuters'in daha derin bir üretim kısıntısına gidilmesinin değerlendirilebileceğine ilişkin haberinin ardından yaptığı açıklamda, OPEC + koalisyonunun hiçbir üyesinin üretim kısıntısı anlaşmasının mevcut maddelerinde değişikliğe gidilmesine ilişkin bir teklif sunmadığını söyledi.

Singapur'da enerji danışmanlık şirketi Vanda Insights'ın kurucusu Vandana Hari, "Talep artışı petrol piyasasında, ABD ile Çin ticaret savaşını geride bırakana dek, muhtemelen en kök salmış ve süregelen hikaye olarak kalmaya devam edecek," dedi ve "ABD'de ham petrol ve ürün arzında eş zamanlı düşüş muhtemelen önmüzdeki haftalarda devam edecek" değerlendirmesinde bulundu.

Aralık vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 46 sent düşerek Singapur saati ile 12:06'da varil başına 55.51 dolara indi. Kontrat Çarşamba günü 1.49 dolar ile 16 Eylül'den bu yana en büyük yükselişini gerçekleştirerek 55.97 dolardan kapandı.

Aralık vadeli Brent petrolü, 34 sent ya da yüzde 0.6 düşerek varil başına 60.83 dolara geriledi. Kontrat Çarşamba günü 1.47 dolar yükselerek 61.17 dolardan kapandı. Küresel gösterge Brent petrolü, ABD göstergesi WTI'a kıyasla 5.33 dolar primli işlem gördü.