Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, bazı bölgelerde koronavirüs dolayısıyla alınan kısıtlayıcı önlemlerin gevşetilmesi ile birlikte talepte toparlanma işaretleri gelmeye devam ederken, Suudi Arabistan'ın üretimi daha da kısma taahhüdünde bulunması sonrası hafifçe yükseldi.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Pazartesi günü düştükten sonra yüzde 1 yükseldi. Hindistan ve Çin'de akaryakıt talebinde artışlar görülmeye başladı ve piyasada büyük çaplı arz fazlası devam ederken, küresel stoklardaki artışlar yavaşlamaya başladı. Suudi Arabistan, sürpriz bir adım atarak, günlük üretim kısıntılarını 1 milyon varil daha artırdı. Bu hareket, OPEC üyeleri olan Birleşik Arap Emirlikleri ve Kuveyt'in daha küçük çaplı kısıntı adımlarının ardından geldi.

Petrol, küresel tüketimin virüs öncesi seviyelere geri dönmesine ilişkin pek fazla bir işaret olmamasından dolayı bu yıl halen yüzde 60 aşağıda. Çin'de havayolu seyahatleri ve başkentindeki trafikte istikrarlı bir toparlanma görülüyor. Ancak Avrupa'da farklı derecelerdeki kısıtlayıcı tedbirler tüketimi olumsuz etkilemeye devam ediyor. ABD'de, bir OPIS raporu, tüm ülkede perakendeciler tarafından satılan akaryakıt miktarının 2 Mayıs'ta sona eren haftada yüzde 7'nin üzerinde yükseldiğini gösterdi. Ancak sıçrama halen 2019 seviyelerinin çok altında.

Ham petrol fiyatları Pazartesi Suudi Arabistan'ın ekstra kısıntıları uygulayabilmesine ilişkin kuşkuların artması ve bazı analistlerin bu hareketin piyasanın mevcut zayıflığının altını çizdiğini kaydetmesinin ardından düştü. Öte yandan, koronavirüs salgınının yeniden canlanmasının kısıtlamaların daha da sıkılaştırılmasına ve buna bağlı olarak talebin daha da azalmasına yol açabileceğine ilişkin endişeler de var.

CMC Markets Asia Pacific baş piyasa stratejisti Michael McCarthy, "Talepteki artış işaretleri, stokların tam kapasiteye çıkma tehlikesini fazla azaltmadı," dedi ve "Üretim kısıntıları bu sorunu orta vadede çözecek, kısa vadede olanlar hala endişe kaynağı. Petrolün denge fiyatlarının üzerinde seyrettiği iddiaları var" değerlendirmesinde bulundu.

Haziran vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, Pazartesi yüzde 2.4 düştükten sonra 23 sent yükselerek Singapur saati ile 12:37'de varil başına 24.37 dolara çıktı. Temmuz vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, Pazartesi günü yüzde 4.3 düşüşle varil başına 29.63 dolardan kapandıktan sonra yüzde 0.3 yükselerek 29.73 dolara tırmandı.