Çin, 500 milyon dolarlık gübre yatırımına hazırlanıyor
-
Çinli iki şirket, Zimbabve'de 500 milyon dolarlık kömürden gübre üretim tesisi ve 210 megavatlık enerji santrali kurmayı planlıyor.
İran savaşıyla birlikte petrol ve doğalgaz fiyatlarındaki artış gübre piyasasını da olumsuz yansımaya devam ediyor.
Artan fiyatlar ve tedarik zincirindeki kırılmalar sonucu Çin gibi ülkeler hammadde tedarikini çeşitlendirmek için yeni yatırımlara hız veriyor.
Son olarak Çinli iki şirket, Zimbabve’de kömürü gübreye dönüştürecek büyük ölçekli bir sanayi yatırımı için harekete geçti. Zimbabve Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın açıklamasına göre, Sunny Yi Feng Group ile Chengdu Wintrue Holding, ülkede 500 milyon dolar tutarında kömürden gübre üretim tesisi ve 210 megavat kapasiteli bir elektrik santrali kurmayı planlıyor.
Bloomberg'in haberine göre, projede kurulacak gübre tesisinin ilk etapta yıllık 400 bin ton üre üretmesi hedefleniyor. Gübre fabrikasının, fosfat tedarikine bağlı olarak bu kapasitesini 600 bin tona kadar artırabileceği belirtiliyor.
Açıklamaya göre, proje için gerekli arazi ile kömür madenciliği hakları da güvence altına alındı. Gübre tesisinin inşaatına ise bu ay başlanması planlanıyor.
Yatırım, Zimbabve’nin hem enerji hem de tarımsal girdi tarafında üretim kapasitesini artırma hedefi açısından dikkat çekiyor. Kömürden gübre üretimi modeli, özellikle üre gibi azotlu gübrelerde yerli üretimi güçlendirme potansiyeli taşıyor.
Projede yer alan Sunny Yi Feng Group’un Zimbabve’de ihracata yönelik seramik ve porselen karo üretimi yaptığı da biliniyor.
Söz konusu yatırım, Çinli şirketlerin son dönemde Zimbabve’de artan ekonomik varlığının yeni bir halkası olarak değerlendiriliyor.