Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, güçlenen doların etkisiyle Temmuz ayından bu yana en güçlü düşüşünü gerçekleştirmesinin ardından, OPEC'in üretimine ilişkin endişelerin tekrar ön plana çıkması ile birlikte yatay bir seyir izledi.

Ekim vadeli kontratlar bu hafta dolardan olumsuz etkilendi. ABD para biriminin değer kazanması petrolün Çarşamba günü yüzde 2.9 gerileyerek Ağustos başından bu yana en düşük seviyesine gelmesie neden oldu. Öte yandan Irak, OPEC+ üretim anlaşması uyarınca taahhüt ettiği telafi üretim kısıntıları için 2 ay erteleme isteyebilir. Bu durum, Irak'ın önceden söz verdiği kadar hızlı bir üretim kısıntısı yapamayabileceğini işaret ediyor.

Petroldeki ralli, fiyatların talebi tehdit eden koronavirüs endişelerinden dolayı daha da yükselmekte zorlanması ile birlikte, 43 dolar civarına sıkıştı. Çin’in ham petrol alımları yavaşlarken, OPEC piyasaya daha fazla arz sağlayarak talep iştahını ölçüyor.

Singapur’daki Vanda Insights danışmanlık şirketinin kurucusu Vandana Hari, “Petrol uzun zamandır aynı fiyat aralığına sıkışmıştı ve bu genelde piyasa aktörlerini biraz endişelendirir” dedi ve “Fiyatlarda düşüşün devam edeceğini düşünmüyorum. ABD'de stokların düşmeye devam etmesi gibi petrolü destekleyecek güçlü faktörler mevcut” diye ekledi.

Ekim vadeli Batı Teksas Petrolü (WTI), Nymex piyasasında, Çarşamba günü varil başına 1.25 dolar düştükten sonra Singapur saatiyle 12:45’te fazla değişmeyerek varil başına 41.53 dolar seviyelerinde kaldı.

Kasım vadeli Brent petrol, Londra ICE Futures Europe piyasasında, önceki seansta %2.5 düştükten sonra %0.1 gerileyerek varil başına 44.38 dolar seviyesine indi.