Advertisement
EMTİA - ENERJİ ABONE OL

Petrol, fiziki talebe ilişkin endişeler ve Irak'tan bazı akışların olası yeniden başlamasının, ABD'nin Haziran ayından sonra Stratejik Petrol Rezervini yeniden doldurmaya başlama planını dengelediğinden iki günlük bir düşüş yaşadı.

ABD ham petrolü önceki iki seansta yaklaşık yüzde 4 düştükten sonra varil başına 71 doların altına geriledi. Zayıf rafineri marjları ve bazı alanlarda gözlenen cansız alımlar fiziksel petrol piyasasında zayıflık belirtilerine işaret ediyor.

Bu durum, en büyük iki ekonomi olan ABD ve Çin’de ABD'deki işsizlik başvurularının artması ve Çin'in toparlanmasının zayıflamasıyla bu hafta daha fazla soğuma kanıtı görülmesi sonrası geldi.

Orta Doğu'da Irak Petrol Bakanı Cumartesi günü Türkiye'deki Ceyhan limanı üzerinden petrol ihracatına yeniden başlayacağını söyledi. Akış yeniden başlaması durumunda bu piyasaya günde yaklaşık 450 bin varilin yeniden sürülmesi anlamına gelecek.

Ham petrol ABD ekonomisinin resesyona ihtimaline daha da yaklaşması ve Çin’in toparlanmasında yaşanan hayal kırıklığının devam ederek enerji talebini tehdit etmesiyle geçtiğimiz ay yaklaşık yüzde 15 geriledi. Bu faktörler durum OPEC+ tarafından açıklanan arz kesintilerinin sağladığı artışın etkilerini baskıladı.

JTD Energy Services Direktörü John Driscoll, “Düşük fiyatlar birçok piyasa oyuncusuna açığa alım yapmaları için bir giriş noktası sunacak ve fiyatlar yakında bir taban seviyesi oluşturacaktır. İkinci yarıda ılımlı bir toparlanmanın muhtemel olduğu göz önüne alındığında birçok kişi dipten alım yapmak için fırsat bekliyor” değerlendirmesinde bulundu.

ABD Enerji Bakanı Jennifer Granholm PErşembe günü yaptığı açıklamada ABD’nin kongre tarafından zorunlu kılınan bir kullanımın önümüzdeki ay sona ermesinin ardından ülkenin straetjik rezervlerini yeniden doldurmaya başlamayı umduğunu söyledi.

Yönetim bu hafta başında bakımı bitirmesi sonrası stratejik petrol rezervlerini doldurmak için yeniden petrol satın almaya başlamayı planladığını duyurmuştu.

Haziran vadeli ABD ham petrol yüzde 0,4 düşüşle 70,61 dolardan işlem gördü.

Temmuz vadeli Brent petrol de yüze 0,4 düşüşle 70,61 dolardan işlem gördü.