Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, yatırımcıların dikkatlerini OPEC + koalisyonunun üretim kısıntılarını uzatma ihtimali yerine kötüleşen küresel büyüme görünümüne çevirmeleri ile birlikte, hafifçe yükselmesine karşın varil başına 54 doların altında kaldı.

Vadeli petrol kontratları New York'ta Pazartesi günü yüzde 1.4 düştükten sonra yüzde 0.6 yükseldi. ABD Başkanı Donald Trump, Devlet Başkanı Xi Jinping'in kendisi ile Japonya'da düzenlenecek G-20 zirvesinde bir araya gelmemesi durumunda Çin ürünlerine tekrar ek gümrük tarifesi uygulama tehdidinde bulundu. Suudi Arabistan Haziran ayında sona erecek üretim kısıntılarını uzatmayı istediğini işaret ederken, Goldman Sachs Group Inc., arz ve talebe ilişkin belirsizliğin Suudi Arabistan'ın Rusya ile görüş ayrılıklarını gidermeyi daha zor hale getirdiğini kaydetti.

Ham petrol fiyatları, dünyanın en büyük iki ekonomisi ABD ile Çin arasındaki anlaşmazlıkların daha da derinleşmesi ile birlikte Nisan ayı sonundan bu yana yaklaşık yüzde 19 düştü ve geçen hafta kısa bir süreliğine ayı piyasasına girdi. Haziran ayının sonunda gerçekleştirilecek G-20 zirvesi ve Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ve ortaklarının Temmuz'un ilk haftasındaki olası toplantısı piyasa için önemli olayların şekillenmesine yol açacak.

Oanda Corp. baş piyasa stratejisti Ed Noya, hazırladığı notta, "Ham petrol fiyatları ayı piyasası bölgesini test ettikten sonra volatil kalmaya devam ediyor ve aşağı yöne duyarlı," dedi ve "Piyasalar muhtemelen OPEC + koalisyonunun üretim kısıntılarından ziyade ticaret cephesine odaklanacak" değerlendirmesinde bulundu.

Temmuz vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 33 sent yükselerek Singapur saati ile 11:36'da varil başına 53.59 dolara çıktı. Kontrat Pazartesi günü 73 sent düşerek 53.26 dolardan kapandı ve iki günlük yükselişini durdurdu.

Ağustos vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında,20 sent ya da yüzde 0.3 yükselerek varil başına 62.49 dolara ulaştı. Kontrat Pazartesi günü yüzde 1.6 düşerek 62.29 dolardan kapandı. Küresel gösterge Brent petrolü, Ağustos vadeli WTI'a kıyasla 8.71 dolar primli işlem gördü.