Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, yatırımcıların dikkatlerini devasa petrol bolluğu ve virüs vakalarında tekrar artış riskinden ziyade talepteki toparlanmaya yönelik küçük çaplı işaretlere çevirmeleri ile birlikte, Şubat ayından bu yana ilk kez iki hafta üst üste yükseldikten sonra, hafifçe geriledi.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, geçen hafta yüzde 25 yükseldikten sonra yüzde 0.5 geriledi. Koronavirüs kaynaklı ölüm oranları birçok ülkede düşerken, küresel ekonominin salgının ikinci dalgasına karşı kırılgan olabileceğine ilişkin endişeler var. Çin haftasonu Kuzey Kore sınırı yakınlarındaki bir kenti karantinaya alırken, Beyaz Saray, ABD Başkanı Donald Trump'ın Amerikalıları işlerinin başına dönmeye cesaretlendirmeye çalıştığı bir ortamda, bir çalışanının koronavirüse yakalanması ile sarsıldı.

Ancak piyasa yeniden dengeye kavuşmaya başladığına ilişkin bazı işaretler gösteriyor. Çin'in petrol stokları rekor seviyeye ulaştıktan sonra son birkaç haftadır düşerken, hedge fonları Batı Teksas petrolünde (WTI) yükseliş beklentisi ile açtıkları pozisyon (uzun pozisyon) sayısını artırdı. ABD'de üretim kısıntıları hızlanıyor. Aktif petrol sondaj kuyusu sayısı, geçen on yılın başında başlayan kaya petrolü devriminden bu yana en düşük seviyesine geriledi.

Petrol, koronavirüs pandemisinin yayılmasını önlemek için alınan kısıtlayıcı tedbirlerden dolayı talebin çökmesinin ardından bu yıl halen yüzde 60 aşağıda. Kısıtlamalar dünyanın bazı bölgelerinde yavaş bir şekilde gevşetiliyor. Bu durum, insanların tekrar seyahat etmeye başlaması ile birlikte akaryakıt tüketiminin artabileceği umutlarını güçlendiriyor.

Katar Haber Ajansı'nın haberine göre, Qatar Petroleum Nisan ayı satışları için resmi satış fiyatlarını yüzde 51 düşürdü ve iki temel petrol çeşidinin her ikisinin de fiyatı böylelikle 20 yılı aşkın sürenin en düşük seviyesine geriledi. ABD'de, EOG Resources Inc., bugüne dek en büyük kaya petrolü üretimi kısıntılarından birine giderek, Mayıs ayı için üretimini yaklaşık dörtte bir düşürüyor.

Singapur'da Oversea-Chinese Banking Corp. ekonomisti Howie Lee, "Aşırı arz durumunun gevşemekte olduğuna ilişkin belirgin işaretler var," dedi ve "Bugünkü hareket genel yukarı trende kısa bir ara gibi görünüyor" değerlendirmesinde bulundu.

Haziran vadeli WTI, Nymex piyasasında 13 sent düşerek Singapur saati ile 10:48'de varil başına 24.61 dolara geriledi. Fiyatlar erken saatlerde yüzde 4 kadar düştü.

Temmuz vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, geçen hafta yüzde 17 yükseldikten sonra yüzde 0.7 gerileyerek varil başına 30.74 dolara düştü.