Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, OPEC'in ham petrol üretiminin grup ve ortaklarının üretimin gelecekte izleyeceği yolu kararlaştırmak üzere bu hafta düzenleyecekleri kritik toplantı öncesi düşüş göstermesi ile birlikte kazançlarını korudu.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Asya hisse senetlerinin ABD Başkanı Donald Trump'ın yeni gümrük tarifeleri duyurmasının ardından düşmesine rağmen yüzde 0.4 yükseldi. Bloomberg'in derlediği verilere göre, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu'nun (OPEC) üretimi geçen ay günlük 110,000 varil düşerken, analistler ABD'de ham petrol stoklarında geçen hafta Ekim ortasından bu yana ilk kez gerileme olacağı tahmininde bulundu.

Ham petrol fiyatları, ABD ve Çin'in kısmi ticaret anlaşmasını imzalamaya yakın olduğuna ilişkin işaretlerle Ekim ayının başından bu yana yükseldi. Irak Pazar günü yaptığı açıklamada, OPEC + koalisyonunun beklentilerin aksine üretim kısıntılarını derinleştirmeyi değerlendireceğini kaydederken, Suudi Arabistan diğer üyelerin üretim kotalarına uymamalarına artık tolerans göstermeyeceğini işaret etti.

Seul'de Daishin Securities Co. emtia stretajisti Kim So Hyun, "OPEC + anlaşmaya varılan üretim seviyelerinden daha fazla kısıntıya gitmeyecek gibi görünüyor," dedi ve "Eğer grup mevcut anlaşmayı kısıntıları daha da derinleştirmeden uzatırsa, fiyatlar muhtemelen varil başına 50 dolar civarına geri çekilebilir" değerlendirmesinde bulundu.

Ocak vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 22 sent yükselerek Singapur saati ile 10:41'de varil başına 56.18 dolara çıktı. Kontrat Pazartesi günü yüzde 1.4 yükselerek 55.96 dolardan kapandı.

Şubat vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında 20 sent ya da yüzde 0.3 değer kazanarak varil başına 61.12 dolara ulaştı. Kontrat Pazartesi günü 43 sent yükselerek 60.92 dolardan kapandı. Küresel gösterge Brent petrolü, aynı vadeli WTI'a kıyasla 4.99 dolar primli işlem gördü.