Bloomberght
Bloomberg HT Enerji Petrol S. Arabistan'ın açıklamaları sonrası kazancını geri verdi

Petrol S. Arabistan'ın açıklamaları sonrası kazancını geri verdi

Petrol fiyatları, Suudi Arabistan'ın ekstra üretim kısıntılarını ay sonunda durduracağını duyurmasının ardından geri çekildi

Giriş: 08 Haziran 2020, Pazartesi 08:52
Güncelleme: 08 Haziran 2020, Pazartesi 16:03

(güncellendi)

Petrol fiyatları Londra'da, OPEC ve ortaklarının tarihi büyüklükteki üretim kısıntılarını bir ay daha uzatması, ancak Suudi Arabistan'ın yapmakta olduğu ilave ve daha derin kısıntıyı Haziran ayından sonra durduracağını işaret etmesinin ardından varil başına 42 dolar civarına geldi.

Brent petrol vadelileri, erken saatlerde yüzde 2.6 kadar yükseldikten sonra bu kazancını geri vererek önceki kapanış seviyelerine geriledi. OPEC + koalisyonu haftasonu rekor büyüklükteki üretim kısıntılarını bir ay daha uzatma kararı aldı. Üretimi anlaşmada taahhüt ettiği miktardan daha fazla kısan Suudi Arabistan, Pazartesi düzenlediği basın toplantısında, bu ekstra kısıntıların, amacına ulaşmasından dolayı, planlandığı üzere sadece bir ay süreceğini ve bu ayın sonunda durdurulacağını kaydetti.

Mevcut üretim limitlerinin uzatılması, iki ay önce yıkıcı bir fiyat savaşına giren Suudi Arabistan ve Rusya'nın bir zaferi oldu. OPEC + koalisyonunun fiili lideri olan bu iki ülke, haftasonu küresel bazda petrol piyasalarını yukarı yönde desteklemeye yönelik kararlılıklarını gösterdiler ve Irak, Nijerya ve diğer bazı ülkeleri anlaşmada taahhüt ettikleri kısıntı miktarına uymaları konusunda uyardılar. Toplantının ardından, Suudi Arabistan ham petrol fiyatında en az 20 yılın en büyük artışlarından birini gerçekleştirdi. Bu artışlar Temmuz ayında Asya'ya yapılan satışlara uygulanacak ve Krallık'ın Rusya ile kısa süreli fiyat savaşı sırasında yaptığı indirimlerin neredeyse tümünü geri aldı.

Arz kısıntıları ve talepteki artış, petrol fiyatlarının Nisan ayından bu yana ikiye katlanmasına yardımcı oldu. Çin'in ham petrol ithalatı geçen ay rekor seviyeye yükselirken, Hindistan gibi diğer büyük ekonomilerdeki tüketim iyileşiyor. Ancak halen süregelen bir toparlanmaya, Washington ile Pekin arasındaki ilişkilerin kötüleşmesi, virüsün ikinci dalga yayılması veya ABD'de kaya petrolü üretiminin yükselen fiyatlar gibi nedenler engel olabilir.

Ağustos vadeli Brent petrol, Londra saati ile 12:47'de 1 sent düşerek varil başına 42.29 dolara indi. Brent'in RSI göstergesi aşırı alım bölgesinde duruyor ve bu durum bazı analistlerce düşüşün yakın olduğu şeklinde değerlendiriliyor. Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 0.7 düşerek varil başına 39.28 dolara geriledi.