Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, OPEC + koalisyonunun rekor büyüklükteki üretim kısıntılarını Temmuz ayının sonuna kadar uzatma konusunda ön anlaşmaya varmasının ardından üst üste altıncı haftayı da kazançla geçmeye yöneldi.

Vadeli petrol kontratları New York'ta Cuma günü varil başına 37 dolar civarında yatay seyretti ve bu hafta yaklaşık yüzde 6 yükseldi. Yaklaşık bir hafta süren belirsizliğin ardından, bir delegeye göre, Suudi Arabistan ve Rusya, Irak'ı da ikna ederek anlaşmaya vardı ve kartel bu haftasonu toplantısını gerçekleştirebilir. Bu iki ülke Bağdat yönetimini üretim kısıntılarında kendisine düşen payı tamamlaması ve geçmişteki açıklarını kapatması konusunda baskı yapıyorlardı.

Petrol fiyatları için diğer bir potansiyel yukarı yönlü faktör, yatırımcıların son dönemde yükseliş göstermeyen ABD stok verilerini incelemeleriydi. Farklılığın nereden geldiği bilinmezken, stoklar, üretim, ithalat ve ihracatı içeren veri seti, en azından resmi bazı arz rakamlarının fazla olduğunu işaret ediyor.

Petrol Nisan ortasından sıfır seviyesinin altına düşmesinin ardından hızlı bir şekilde toparlanırken, yükselişin hızı son birkaç haftada yavaşladı ve talepte sürekli bir toparlanma olmazsa ve koronavirüste en kötünün geride kaldığına ilişkin daha fazla işaret görülmezse, yükselişlerin sürmesi daha zor haşe gelebilir. Rallinin sürmesi ayrıca ABD'de kaya petrolü üreticilerinin tekrar vanaları açmasına neden olabilir ve bu durum, OPEC içindeki görüş birliğinin bozulmasına yol açabilir. Böylelikle petroldeki yükseliş de sınırlanabilir.

IHS Markit'in enerji danışmanlığı başkan yardımcısı Victor Shum, "Dünyanın petrol ihracatçıları, OPEC + koalisyonunun üyeleri dahil, varil başına 30 doların altında fiyat istemiyor, ancak fiyatların ne kadar yükseleceği konusunda görüş birliği yok," dedi ve "Eğer Dated Brent fiyatları 40 dolar ila 50 dolar bandına hareket ederse, Suudi Arabistan ile Rusya arasında politika farklılaşması olabilir" şeklinde görüş bildirdi.

Temmuz vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, Perşembe günü yüzde 0.3 yükseldikten sonra yüzde 0.1 tırmanarak Singapur saati ile 12:06'da varil başına 37.47 dolara çıktı. Fiyatşar 29 Mayıs'tan bu yana yüzde 5.6 yükseldi ve Nisan 2019'dan bu yana en uzun haftalık kazanç serisini gerçekleştirmeye yöneldi.

Ağustos vadeli Brent petrol, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında yüzde 0.4 yükselerek varil başına 40.16 dolara tırmandı ve bu hafta şimdiye dek yüzde 6.1 yükseldi. Dünya petrolünün üçte ikisinin fiyatlanması için kullanılan Dated Brent, S&P Global Platts'tan gelen fiyatları izleyen traderlara göre, Perşembe günü 37.71 dolar seviyesindeydi.