Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları Perşembe günü, ABD'de aktif petrol sondaj kuyusu sayısının azaldığını gösteren veri sonrası yukarı döndü.

Vadeli petrol kontratları New York'ta erken saatlerdeki kaybını geri aldı ve tatil nedeniyle kısalan haftayı yükselişle geçti. Petrol böylelikle yedi hafta üst üste yükselerek Mayıs 2015'ten bu yana en uzun haftalık yükseliş serisini gerçekleştirdi. Petrol arama şirketleri ABD'deki petrol sahalarında arama faaliyetlerini bu ay ilk kez azalttı. Bu gelişme, Euro Bölgesi özel sektör faaliyet göstergesinin sürpriz bir şekilde düşmesi ve Almanya'da fabrika siparişlerinin beklentinin altında gerçekleşmesinin ardından ekonomiye ilişkin artan endişeleri dengeledi.

Petrol fiyatları bu yıl, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ve ortaklarının üretimi kısması ile birlikte yaklaşık yüzde 40 yükseldi. Ancak koalisyonun üretim kısıntılarını uzatıp uzatmayacağına ve ABD'nin İran'a yönelik yaptırımlarına ilişkin belirsizlik, Libya'daki çatışmalar arz tehditlerini artırsa dahi görünümü bulanıklaştırdı.

TD Securities stratejisti Daniel Ghali, "Halen 67 dolar seviyesine doğru küçük bir yükseliş bekliyoruz," dedi ve "Ancak bu ralli, OPEC'in üretim kısıntısı taahhütlerine uyumu yeniden gözden geçirebilecek olmasından dolayı uzun vadede sürdürülebilir olmayabilir" şeklinde görüş bildirdi.

Mayıs vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 24 sent yükselerek varil başına 64 dolara yükseldi ve bu hafta yüzde 0.2 değer kazandı. Haziran vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında 35 sent yükselişle günü 71.97 dolardan tamamladı.

New York ve Londra'da petrol piyasası Cuma günü Paskalya tatili öncesi kapalı.