Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, Suudi Arabistan'ın yeni enerji bakanının üretim kısıntılarına uyacaklarını işaret etmesi ve ABD'de ham petrol stoklarında düşüş olacağı beklentisi ile birlikte yaklaşık altı haftanın en yüksek seviyesine ulaştıktan sonra kazançlarını sürdürdü.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Pazartesi günü yüzde 2.4 yükseldikten sonra çıkışını beşinci güne taşıdı. Suudi Arabistan'da haftasonu görevden alınan Khalid Al-Falih'in yerine enerji bakanlığına atanan Prense Abdulaziz bin Salman, Krallık'ın petrol politikasında radikal bir değişiklik olmayacağını söyledi. ABD'de Çarşamba günü açıklanacak olan resmi ham petrol stok verisinin, Bloomberg'in anketine göre, 6 Eylül haftasında da düşerek azalışını dördüncü haftaya taşıması bekleniyor.

Ham petrol fiyatları, ABD ile Çin arasında uzun zamandır devam eden ticaret savaşının tüketim görünümünü olumsuz etkilemesi ile birlikte halen Nisan ayındaki zirvesinden yüzde 10 daha aşağıda. Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), dünyanın en büyük iki ekonomisi arasındaki ticaret anlaşmazlığını işaret ederek, küresel petrol talebi artış tahminini tekrar düşürürken, Energy Aspects Ltd., anlaşmazlığının fiyatları varil başına 15 dolar bastırdığını ifade etti.

Tokyo'da Mitsubishi UFJ Research and Consulting Co. kıdemli ekonomisti Tomomichi Akuta, "Petrol fiyatları önümüzdeki altı ay boyunca, küresel ekonominin ticaret savaşından dolayı artan bir şekilde yavaşlama işaretleri göstermesi ile birlikte 50 dolarlardaki bant seyrini sürdürebilir" dedi.

Ekim vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 29 sent ya da yüzde 0.5 yükselerek Londra saati ile 08:02'de varil başına 58.14 dolara çıktı. Kontrat Pazartesi günü 1.33 dolar yükselerek 57.85 dolar ile 31 Temmuz'dan bu yana en yüksek kapanışını gerçekleştirdi.

Kasım vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında 28 sent ya da yüzde 0.5 yükselerek varil başına 62.87 dolara çıktı ve yükselişini beşinci güne taşıdı. Küresel gösterge Brent petrolü, Kasım vadeli WTI'a kıyasla 4.82 dolar primli işlem gördü.