Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, Suudi Arabistan'ın üretim kısıntılarını daha da artıracağını kaydedilmesi ve Venezuela'daki elektrik kesintisinin üretimi çökertmesinin ardından yükselişini ikinci güne taşıdı.

Vadeli petrol kontratları, Pazartesi günü yüzde 1.3 yükseldikten sonra yüzde 0.6 kadar daha tırmandı. Suudi Arabistan'dan bir yetkili, dünyanın en büyük petrol ihracatçısı olan bu ülkenin Nisan ayında günlük 10 milyon varilden az üretim yapmayı ve üst üste ikinci ayda da anlaşmaya varılandan daha fazla miktarda üretim kısıntısını gitmeyi planladığını kaydetti. Öte yandan, diğer bir OPEC üyesi olan Venezuela'nın üretimi, petrol bakanlığının kıdemli bir yetkilisine göre, elektrik sorunlarının üretim faaliyetini olumsuz etkilemesi ile birlikte sert düştü.

Petrol fiyatları, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ve ortaklarının arz bolluğunu ortadan kaldırmak için üretim kısıntılarına gitmeleri ile birlikte Şubat ayının ortasından bu yana varil başına 55 doların üzerinde kaldı. Ancak halen ABD'de artan kaya petrolü üretimine ilişkin endişeler sürüyor. Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), ABD'nin 2024 yılına kadar küresel arz fazlası kapasitesindeki artışın yüzde 702ini karşılayacağı tahmininde bulundu. Öte yandan, finans piyasalarındaki risk varlıkları, İngiltere'nin Avrupa Birliği2nden çıkış (Brexit) için yeni bir anlaşmaya varmasının ardından değer kazandı.

Oanda Corp. kıdemli piyasa stratejisti Jeffrey Halley, "Ham petrol fiyatları, Suudi Arabistan'ın Nisan ayındaki OPEC + toplantısının ardından da anlaşmada söz konusu olandan daha fazla üretim kısıntısına gitmeye devam edeceğini tekrarlaması ve ABD rafinerileri üzerinde daha da baskı yaratacak bir adım olan ihracatı azaltmayı sürdürmesi ve ABD'de artan kaya petrolü üretiminin etkisini dengelemesi ile birlikte yükseldi," dedi ve "Asya seansında bir miktar kar satışı gelebilir, ancak pozitif risk ortamı dolayısıyla düşüşlerde alıcıları görebiliriz" şeklinde görüş bildirdi.

Nisan vadeli Batı Teksas petrolü, Nymex piyasasında, 27 sent yükselerek, Seul saati ile 13:31'de varil başına 57.06 dolara çıktı. Kontrat Pazartesi günü 72 sent yükselerek 56.79 dolar ile 28 Şubat'tan bu yana en yüksek seviyesinden kapandı.

Mayıs vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 23 sent yükselerek varil başına 66.81 dolara çıktı. Kontrat Pazartesi günü 84 sent yükselişle 66.58 dolardan kapandı. Küresel gösterge Brent petrolü, Mayıs vadeli WTI'a kıyasla 9.42 dolar primli işlem gördü.