ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, analistlerin ABD'de ham petrol stoklarının geçen hafta artmaya devam etmesini beklemelerinin, Fed'den bugünkü toplantıda güvercin tonlu açıklama geleceği yolundaki beklentileri dengelemesi sonrası, Salı günkü kaybının ardından varil başına 41 dolar civarında tutundu.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Salı günü yüzde 1.4 aşağıda kapanmasının ardından yatay seyretti. Bloomberg'in anketine göre, ABD'de ham petrol stoklarının geçen hafta 450,000 varil artması bekleniyor. Bu durumda stoklar son dört haftanın üçünde artış göstermiş olacak. ABD'de özel sektörün fonladığı Amerikan petrol enstüitüsü'nün (API) rakamlarına göre, ham petrol stokları geçen hafta 6.83 milyon varil düştü, ancak benzin stokları artış gösterdi.

Piyasada dikkatler Fed'in Çarşamba akşamı sona erecek politika toplantısından çıkacak sonuçlara çevrildi. Yatırımcılar ABD merkez bankasının, koronavirüs pandemisinin güçlenmeye devam etmesi le birlikte, gösterge faizi daha uzun bir süre sıfır seviyesi yakınında tutacaklarının işaretini vermesi bekleniyor. Florida rekor ölüm sayısı açıklarken, Asya Pasifik bölgesinde vakaların yeniden ortaya çıkması, dünyanın kalan kısmı için bir erken uyarı işareti olarak değerlendiriliyor.

Ham petrol fiyatları, Nisan ayında eksi seviyeleri görmesi sonrası sıçrama yapmasının ardından, pandemideki güçlü artışın küresel enerji talebi toparlanması için tehdit oluşturması ile birlikte son haftalarda yön bulmakta güçlük çekiyor. Danışmanlık şirketi Rystad Energy, virüste ikinci dalganın ve OPEC + koalisyonunun üretim kısıntılarını azaltmasının önümüzdeki dört aylık dönemde küresel arz bolluğu yaratmasını beklediğini kaydetti.

Sydney'de CMC Markets Asia Pacific baş piyasa stratejisti Michael McCarthy,, "Talep görünümü petrol için temel yönlendirici ve küresel ekonomik büyümeye ilişkin halen çok fazla belirsizlik olmasından dolayı, fiyatlar bekleyişlerdeki değişiklere duyarlı," dedi ve ABD petrol stoklarında artış olursa, Batı Teksas petrolünün varil başına 40 doları test edebileceğini sözlerine ekledi.

Eylül vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında fazla değişmeyerek Singapur saati ile 12:31'de varil başına 41.03 dolarda kaldı.

Eylül vadeli Brent petrol, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, Salı günü yüzde 0.4 düştükten sonra yüzde 0.1 değer kazanarak varil başına 43.27 dolara çıktı.

Advertisement