Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, yatırımcıların dikkatlerini Suudi Arabistan gibi büyük üreticilerin üretim kısıntılarına ve koronavirüs dolayısıyla çöken talebin toparlanma hızına ilişkin devam eden endişelere çevirmeleri ile birlikte varil başına 25 dolar civarına demir attı.

Saudi Aramco, OPEC ve ortaklarının üretimi günlük yaklaşık 10 milyon varil düşürmeleri ile birlikte, şirket tarafından tebligat yapılan traderlara göre, Asya'da en az 12 müşterisine Haziran ayı için sözleşmeli sevkiyatını düşürdü. ABD enerji sektöründen toparlanmaya yönelik ilk işaretler gelirken, ABD merkez bankası Fed, ilave hükümet harcamaları olmazsa, devam eden ekonomik gerilemenin daha da derinleşebileceğini kaydetti.

OPEC de ayrıca, Çin ve Hindistan gibi büyük tüketicilerde tüketimin arttığına ilişkin işaretlere ve Goldman Sachs Group Inc.'nin benzin tükeetiminin artmasını beklediğine ilişkin değerlendirmesine karşın, ikinci çeyrek için küresel petrol piyasalarına ilişkin karamsar değerlendirmelerde bulundu.

Petrol fiyatları bu hafta, piyasanın talepteki küçük çaplı toparlanma işaretlerini ve koronavirüsün tekrar yayılmasının ekonomik toparlanmayı yoldan çıkarabileceği endişelerini değerlendirmeleri ile birlikte kayıp ve kazanç bölgeleri arasında dalgalandı. Suudi Arabistan ve Rusya, tüketimin iyileşmekte olduğuna ilişkin işaretler görürken, OPEC yılın ikinci çeyreğinde, virüs etkisinden dolayı, arzını gerçekleştirmek ihtiyacında olacağı petrol miktarına ilişkin tahminini yaklaşık yüzde 15 düşürdü.

Aramco, OPEC ortağı Irak'ın adımını izleyerek Asya'ya arzını azalttı. Suudi Arabistan'ın sevkiyatı kıstığı 12 rafineriden sekizi, kısıntıların ciddi miktarlarda olduğunu ve yüzde 20-30 ya da daha fazla bir orana tekabül ettiğini kaydettiler.

Singapur'da ING Bank NV emtia strateji müdürü Warren Patterson, "Talepte kademeli toparlanma görürken ve arz kısıntıları nihayet piyasada etkisini gösterirken, günün sonunda, halen piyasa fazlası ortamındayız," dedi ve "Piyasa Nisan sonlarından bu yana kayda değer bir yükseliş gösterdi ve bu güçlü seyrin kısa vadede sürdürülebilir olmadığını düşünüyorum" şeklinde görüş bildirdi.

Haziran vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, Çarşamba günü yüzde 1.9 düştükten sonra yüzde 1.3 yükselerek Singapur saati ile 12:55'te varil başına 25.61 dolara çıktı. Temmuz vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, önceki seansta yüzde 2.6 düştükten sonra yüzde 0.6 yükselerek varil başına 29.37 dolara ulaştı. Ham petrol vadelileri Şangay Uluslararası Piyasası'nda yüzde 2.7 düşerek varil başına 244.6 yuana indi.