Advertisement
EMTİA - ENERJİ ABONE OL

ABD ham petrolü, piyasalara yayılan temkinli bir havayla Salı günü varil başına 72 doların altına düştü. Vadeli işlemler, Suudi Arabistan'ın gergin bir OPEC+ toplantısının ardından yaptığı açıklamanın ardından Pazartesi günü erken saatlerde yükseldi ve seans sırasında kazanımların çoğundan vazgeçti. Krallık ayrıca Temmuz ayı için ham petrol fiyatlarını Asya'ya yükseltti.

Suudi Arabistan, özellikle Çin'den gelen talep görünümüne ilişkin endişelerin fiyatlar üzerinde baskı oluşturması nedeniyle piyasayı istikrara kavuşturmak için "ne gerekiyorsa" yapma sözü verdi. OPEC+ üreticisinin bu yılın başlarında arzı azaltacağını söylemesine rağmen, kısmen Rusya'nın dirençli üretimi nedeniyle petrol geçen ay yüzde 11 düştü.

Krallık, Temmuz ayında üretimi günlük 1 milyon varil kısma hamlesini aynı ay için ham petrol fiyatlarını artırarak takip etti. OPEC+ toplantısından önce Asya'daki alıcılar arasında gerçekleştirilen bir ankete göre, petrol maliyetini düşürmesi bekleniyordu.

RHB Investment Bank Bhd petrol analisti Sean Lim, OPEC+ toplantısının istikrar sağlama taahhüdünü yinelediğini ancak toplantının sonucunun petrol piyasası üzerinde minimum etkiye sahip olacağını söyledi.