Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, küresel arz bolluğu endişeleri Libya'da durma noktasına gelen ihracata ağır basarken, Avrupa'nın Libya'da silah ambargosunu ve ülkede olası ateşkesi güçlendirmek için askeri bir misyon üstlenmeyi değerlendirmesi ile birlikte, varil başına 65 doların altına indi.

Avrupa Birliği Libya'ya asker gönderme konusunda henüz bir karar almadı, ancak genişletilmiş bir deniz ve hava devriye misyonu için hazırlıkların başlatması gerektiği konusunda mutabakata vardı. Libya'nın petrol üretimi, Halife Hafter'e bağlı güçlerin bazı petrol ihracat limanlarını bloke etmesinin ardından 2011'den bu yana en düşük seviyesine indi. Öte yandan, Uluslararası Para Fonu (IMF), ticaret belirsizlikleri ve Orta Doğu'daki gerilim ortamında 2020 yılı için küresel büyüme tahminini düşürdü.

Petrol, İran ve Libya gibi OPEC üreticilerinde meydana gelen olaylar ve Irak'ta haftasonu küçük bir sahada petrol üretiminin durdurulması ile birlikte yeni yıla oldukça sarsıntılı başladı. Arz tarafından aksaklıklar meydana gelirken, Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), küresel piyasanın potansiyel stoklarla birlikte "sağlam bir tabana" sahip olduğunu ve ABD'de artan üretimim şokları yumuşatacağını kaydetti.

Goldman Sachs Group Inc. emtia araştırma müdürü Jeff Currie, Bloomberg TV'ye verdiği mülakatta, "Petrol fiyatlarının 70 doların üzerinde sürekli bir yükseliş göstermesi için arzda ciddi aksaklıkların olması gerek," dedi ve ABD halen oldukça büyük çaplı bir petrol stoku üzerinde oturuyor" değerlendirmesinde bulundu.

Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında 32 sent ya da yüzde 0.5 düşerek Singapur saati ile 12:23'te varil başına 64.88 dolara indi. Kontrat Pazartesi gümü yüzde 1.8 kadar yükseldikten sonra yüzde 0.5 yukarıda kapandı.

Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, Cuma kapanışına göre 15 sent düşerek 58.39 dolara indi. ABD piyasasının tatil nedeniyle kapalı olmasından dolayı Pazartesi günü kapanış fiyatı oluşmadı.

***

Uluslararası Enerji Ajansı (UEA) Başkanı Fatih Birol, Irak'ın petrol arzının isitkrarına ilişkin endişe taşıdığını dile getirdi. Birol, Libya arzındaki bozulmanın petrol piyasası için büyük bir engel olmadığını belirtti.