Advertisement
EMTİA - ENERJİ ABONE OL

Petrol, Çin’in Sıfır-Kovid politikasını geride bırakma konusunda ilerleme kaydetmesi ve Fed’in faiz artış patikasını sona erdirmeye yakın olabileceği yönündeki spekülasyonların doları zayıflatmasıyla haftayı yükselişle kapatmaya hazırlanıyor.

ABD ham petrolü gün içi kaybını silmesi sonrası varil başına 70 dolar seviyesine yakın işlem gördü.

ABD ham petrolü bu hafta varil başına 3 dolardan fazla yükselirken dolar ise yüzde 1’den fazla değer kaybetti. Petrolde yaşanan yükseliş bankacılık krizinin alevlenmesiyle birlikte beş günlük dönemde yaşanan önemli düşüşün ardından geldi.

Ham petrol pandeminin talebin içini boşalttığı 2020’den bu yana en sert ilk çeyrek düşüşünü yaşıyor. Bu düşüşün sebepleri arasında olası bir ABD resesyonu, Batı yaptırımlarına rağmen devam eden güçlü Rus petrol tedarikinden kaynaklandığı değerlendiriliyor.

Yine de Fed’in bu hafta faizleri yükseltmesine rağmen daha fazla sayıda yatırımcının sıkılaştırma kampanyasının artık sona yaklaştığını düşünmesiyle ABD para biriminin zayıflaması dolar üzerinden fiyatlanan emtilara destek olacağın dair fiyatlamaların artmasına neden oluyor.

ING Groep NV'nin Emtia Strateji Başkanı Warren Patterson konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Kısa vadede petrol dengesi oldukça rahat görünüyor ve bunun nedeni Rusya'daki arzın beklenenden daha iyi durumda olması.

Yine de, küresel ham petrol piyasasının Çin talebinin artması ve daha yüksek fiyatları desteklemesi nedeniyle ikinci yarıda daralması gerekiyor” dedi.

Ham petrol bu hafta yükselirken, emtialar için boğa piyasası beklentisine sahip Goldman Sachs Group Inc. bu yıl daha geniş bir emtia rallisinin parçası olarak ham petrolün iyi bir performans sergileyeceğini tekrarladı.

Kurum petrolün temellerinin sağlam olduğunu ve fiziksel talep göstergelerinin hala yükselişte olduğu belirtildi.