Advertisement
HABERLER ABONE OL

Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) 2 günlük toplantı sonrası faizleri değiştirmeyerek sıfıra yakın tutması ve 120 milyar dolarlık aylık varlık alım programını sürdürmesi bekleniyor. Karar metninde enflasyon ve virüs risklerine yönelik dilde değişiklik yapılıp yapılmayacağı izlenecek.

Karar sonrası Fed Başkanı Jerome Powell basının karşısına çıkacak.

Mellon Şef Ekonomisti Vincent Reinhart, Fed yetkililerinin pandemi konusunda endişeli olduğunu, ekonomik verilerden memnun olduklarını ancak hala gidilecek uzun bir yol olduğunu söyledi.

Bugünkü toplantıda varlık alımının ne zaman azaltılacağı konusu en büyük odak noktası olacak. Bloomberg anketine katılan çoğu ekonomist, ilk varlık alım azaltım sinyalinin Ağustos veya Eylül’de verileceğini tahmin ediyor.

Yüksek enflasyon vurgusu olabilir

Bu akşamki para politikası metninde büyüme için olumlu görüş bildirilmesi, yüksek enflasyona değinilmesi, ancak fiyat artışlarının büyük oranda geçici faktörlere bağlı olduğunun vurgulanması bekleniyor.

Komitenin enflasyonun 2008’den beri en yüksek seviyeye çıkması nedeniyle enflasyon söyleminde bazı değişiklikler yapabileceği belirtiliyor.

Bloomberg Economics’ten ekonomistler Andrew Husby ve Eliza Winger Fed’in dilinde ekonomik değerlendirmeye ilişkin ufak değişiklikler yapmasını, virüs risklerine karşın görüşün ise korunmasını bekliyor.

Başkan Powell 14 Temmuz’daki konuşmasında enflasyonun önemli ölçüde yükseldiğini ve ılımlılaşmadan önce gelecek bir kaç ay daha yükselebileceğini açıklamıştı.

Metinde ayrıca delta varyantına vurgu yapılarak ‘sabırlı’ olmak gerektiği ifade edilebilir.