Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

(11:25'te güncellendi)

Altın fiyatları Kasım ayından bu yana en büyük haftalık kaybının rdından yükseldi. Fed'in 14-15 Mart'taki toplantısında faiz artırımına gitmesinin neredeyse kesin olması ile birlikte, piyasa şimdi yılın kalan kısmındaki faiz artırımlarına odaklandı.

Spot altın yüzde 0.4 yükselerek Singapur saati ile 15:24'te ons başına 1,209.79 dolara çıktı. Metal geçen hafta yüzde 2.4 ile 11 Kasım'dan bu yana en büyük haftalık kaybını gerçekleştirdi.

ABD'de Cuma günü açıklanan Şubat ayı tarım dışı istihdam verisi üst üste ikinci ayda da ortalama hızının üzerinde artış gösterdi.

Australia & New Zealand Banking Group, bugünkü bilgilendirme notunda, "Bu hafta, Fed'in faiz artırımına gitmesinin beklenmesi ile birlikte, altın için kritik bir hafta olacak" dedi.

Singapur'da Phillip Futures stratejisti Bryan Lum, "Mart ayında faiz artırımının neredeyse kesin gözükmesi ile birlikte, yatırımcılar dikkatlerini Fed'in bu yılki görünümüne çevirecek," dedi ve Başkan Donald Trump'ın mali teşviğine ilişkin belirsizliğin henüz fiyatlanmadığını belirtti.

Lum, "Eğer agresif bir destekleyici maliye politikası gelirse, beklentim, Fed'in daha hızlı bir faiz artırımı projeksiyonları ile tepki vermesi. Altın muhtemelen yüksek faizin baskısını hissedecek ve dajha ağır bir aşağı baskı ile karşı karşıya kalacak" şeklinde konuştu.

Japonya Merkez Bankası ve İngiltere Merkez Bankası da bu hafta toplanacak.

ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi son 11 günün 10'unda yükseldi.

Dünyanın en büyük altın destekli exchange traded fonu (ETF) SPDR Gold Trust'taki altın varlıkları Cuma günü itibariyle 8.9 ton düşerek 825 tona geriledi ve bu yılın ton bazında en yüksek kaybını yaşadı.

ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Spot Endeksi, Cuma günü yüzde 0.6 düştükten sonra yüzde 0.2 daha geriledi.

Çin'de Şanghay Altın Borsası'nda işlem gören yüzde 99.99 saflıktaki altının gram fiyatı yüzee 0.9 yükselerek 272.74 yuana çıktı.

Şanghay Vadeli İşlemler Borsası'nda, Haziran vadeli altın kontratları yüze 1 yükselerek gram başına 273.65 doalra çıakrkeni Haziran vadeli gümüş yüzde 0.9 yükselişle kilogram başına 4,067 yuana ulaştı.

Spot gümüş yüzde 0.6 yükselirken, platin yüzde 0.4 ve palladyum yüzde 0.7 değer kazandı.

(11:25'te güncellendi)