Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Hisse sentlerinde sert düşüşler meydana gelirken, ABD Başkanı Donald Trump Fed için "kafayı yedi" değerlendirmesinde bulunurken ve ticaret savaşı kızışırken, altın gibi sıkıntılı dönemlerde geleneksel olarak alımlarla karşılaşan güvenli liman niteliğindeki varlıklar pek fazla ilgi görmedi.

ABD hisse senetlerinde Şubat ayından bu yana görülen en büyük satış dalgası, Perşembe günü Asya'ya ve oradan da Avrupa'ya yayıldı ve gösterge hisse senedi endekslerinde sert düşüşlere yol açtı. Ancak diğer güvenli liman niteliğindeki varlıklardan ABD Hazine tahvilleri, Japon yeni ve İsviçre frangında sadece sınırlı dalgalanmalar meydana gelirken, altın neredeyse hiç hareket etmedi.

Sydney'de ABC Bullion başekonomisti Jordan Eliseo, altını işaret ederek, "Fiyatlar birçok yatırımcının beklediği güvenli liman alımları ile karşılaşmadı, ancak hafta başında gerilediği 1,185 dolar seviyelerinden yukarı yönde hareket etti," dedi ve "Nakit para, saklanacak yegane yer gibi görünüyor, ancak altın eğer risk varlıklarındaki düzetme hareketi devam ederse, güçlü alımlarla karşılaşabilir" şeklinde görüş bildirdi.

Trump Çarşamba günü Fox News'a telefon yoluyla yaptığı değerlendirmede, piyasadaki sert düşüşün Çin ile ticaret anlaşmazlığında kaynaklanmadığını söyledi ve "Bu yüzden değildi. Sorun Fed'den kaynaklanıyor. Fed çılgın gibi davranıyor. Faizleri artırıyorlar ve bu gülünç" şeklinde görüş bildirdi.

Altın bu yıl yüzde 8 değer kaybetti ve Eylül ayında da düşüşüyle birlikte altı ay üst üste değer kaybederek 1997'den bu yana en kötü aylık düşüş serisini gerçekleştirdi. altındaki bu kayıp, dolardaki yükseliş, Fed'in faiz artışları ve exchange traded fonlarındaki altın varlıklarında görülen satışlardan kaynaklandı. Küresel ticaret gerilimleri pek bir destek sağlamazken, fiyatlar son iki ayda 1,200 dolar civarında dalgalandı.

Spot altın, hisse senetlerinin sert satışlarla karşılaştığı Çarşamba günü yüzde 0.4 yükseldikten sonra, yüzde 0.3 yükselerek Londra saati ile 10:00'da ons başına 1,198.83 dolara çıktı. ABD'nin 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi fazla değişmezken, Japon yeni ve İsviçre frangı dolar karşısında genelde yatay bir seyir izledi.

Altının büyük çaplı piyasa dalgalanmalarına ve artan ticaret savaşı endişelerine tepki vermemesi uzun süredir dikkatleri üzerine çekiyor. Marex Spectron'ın değerli metaller başkanı David Govett, Ağustos ayında yaptığı değerlendirmede, altının bu yıl güvenli liman olarak "yoğun bir hayalkırıklığı" yarattığını kaydederken, Newmont Mining Corp. CEO'su Gary Goldberg, geçen ay, altının haberlere karşı "uyuşuk" davrandığını söyledi.