Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Petrol fiyatlarını yükselten jeopolitik risklerin artması ve Fed üyesi Neel Kashkari’nin şahin açıklamalarıyla hisse senetleri endeksleri küresel çapta geriliyor.

Önemli ABD endeksleri yüzde 1 üzerinde değer kaybederken S&P 500 yüzde 1,2, Nasdaq yüzde 1,4 kayıpla Perşembe gününü tamamladı. İki endeksin vadelileri hafif yükselişle toparlanma çabasını yansıtıyor. Asya Pasifik hisseleri de kayıp yaşadı. MSCI Asya Pasifik endeksi yüzde 1,1 kayıp yaşarken Hong Kong, Güney Kore ve Avustralya endeksleri düşüşlere öncülük etti.

Yenin güçlenmesiyle birlikte Japon Topix endeksi yaklaşık bir yılın en kötü haftalık performansına ilerledi. Bloomberg Dolar Endeksi yatay, ABD 10 yıllık tahvil getirisi istihdam verisi öncesi yüzde 4,31’de istikrar kazandı.

Dikkatler ABD tarım dışı istihdam verilerinde

Günün en önemli verisi Mart ayı ABD tarım dışı istihdamı 15:30’da açıklanacak.

Şubat ayında 275 bin net tarım dışı istihdam yaratan Amerikan ekonomisinin mart ayında 214 bin tarım dışı istihdam sağladığı tahmin ediliyor. Yine bir başka Bloomberg anketine göre işsizlik oranının yüzde 3,9’dan yüzde 3,8’e gerilemesi bekleniyor.

Aylık ortalama saatlik kazanç artışının yüzde 0,1’den yüzde 0,3’e artması beklenirken yıllık kazanç artışının yüzde 4,3’ten yüzde 4,1’e gerilemesi öngörülüyor.

Aylık 187 bin istihdam artışı bekleyen Bloomberg Economics ekonomistlerine göre yüksek gelir gruplarının harcama yaptığı sektörlerde istihdam artarken hanehalkı işgücü anketleri daha yavaş bir istihdam büyümesine işaret ediyor.

İşsizlik oranını yüzde 3,9’da kalmasını bekleyen BE ekonomistlerine göre imalat sektörü ile eğitim, bilgi ve finans sektörlerinde istihdam yavaşlıyor ve bu da orta vadeli istihdam büyümesinin yukarı yönlü potansiyelini sınırlıyor. Ekonomistler perakende ve sağlık hizmetlerinde ise istihdamın sürdüğüne dikkat çekiyor.