Advertisement

(14:10'da güncellendi)

Gösterge ABD Hazine tahvillerinin faizi, Fed'in toplantı tutanaklarının ABD merkez bankasının gelecek yıl daha fazla faiz artırımına gidebileceğini işaret etmesinin ardından tekrar 7 yılın en yüksek seviyesine tırmandı. Hisse senrtleri karışık seyrederken, dolar kazançlarını korudu.

Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları, Çarşamba günkü yatay seyir sonrası gevşek bir açılışı işaret ederken, Avrupa'da hisse senetleri, pozitif şirket karlarının etkisi ile yükselerek, Asya'da erken saatlerdeki düşüş hareketini tersine çevirdi. ABD'nin 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi, tutanakların Fed yetkililerinin faizlerin er ya da geç ekonomi için nötr olarak gördükleri seviyenin üzerine çıkması taraftarı olduğunu göstermesinin ardından yüzde 3.21'e kadar yükseldi. Yuan dolar karşısında, ABD Hazine Bakanlığı'nın Çin'i Döviz manipülatörü olarak nitelemekten kaçınırken, aynı zamanda bu ülkenin döviz politikasını artan bir şekilde izleyeceğini açıklamasının ardından zayıfladı.

Fed tutanakları, merkez bankacıların yıl sonundan önce faiz artırımına gitme yönünde niyetlerini işaret etmelerinden üç hafta sonra, yatıımcıların faizlerin artmaya devam edeceği ve muhtemelen nötr (büyümeyi artırmayan ve yavaşlatmayann seviye) olarak değerlendirilen seviyenin üzerine çıkabileceği konusunda artık fazla kuşku duymamalarını sağladı. Öte yandan, ABD Başkanı Donald Trump, ticaret savaşı konusundaki son salvosunda, ABD'yi Çinli şirketlerin küçük paketleri ABD'ye ucuz göndermelerine imkan tanıyan posta anlaşmasından çekilmeyi planladığını kaydetti.

Diğer taraftan, metallerin çoğu Londra'da, dolardaki güçlenme ve Çin'in ekonomik büyümesine ilişkin endişelerden dolayı aşağı yönde seyretti. Gelişen piyasa varlıkları da düştü. Sterlin, İngiltere Başbakanı Theresa May'in İngiltere'yi Arupa kurallarına daha uzun bir süre bağlı tutmaya yönelik bir plan üzerinde durduğunu kaydetmesinin ardından kayıplarını tersine çevirdi.

Piyasalarda bu hafta izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Çin'de Cuma günü 3. çeyrek GSYH büyüme ve Eylül ayı perakende satışlar ve fabrika üretimi verileri çıklanacak.

Hisse Senetleri

*Stoxx Europe 600 Endeksi Londra saati ile 10:48'de yüzde 0.2 yukarıda seyrediyordu.
*S&P 500 endeks vadeli kontratları yüzde 0.2 geriledi.
*İngiltere'de FTSE 100 Endeksi yüzde 0.2 tırmanarak bir haftayı aşkın sürenin en yüksek seviyesine ulaştı.
*Almanya'da DAX Endeksi yüzde 0.3 yükseldi.
*MSCI Gelişen Piyasa Endeksi yüzde 0.6 düştü.
*MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.6 geriledi.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.05'ten az düştü.
*Euro dolar karşısında yüzde 0.2 ile bir haftanın en büyük yükselişini gerçekleştirerek 1.1521 seviyesine çıktı.
*Sterlin dolar karşısında yüzde 0.05'ten az düşerek 1.311 ile bir haftayı aşkın sürenin en düşük seviyesine indi.
*Japon yeni dolar karşısında yüzde 0.1 yükselerek 112.51 seviyesine çıktı.

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puandan az yükselerek yüzde 3.21 ile bir haftayı aşkın sürenin en yüksek seviyesine çıktı.
*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi iki baz puan ile bir haftayı aşkın sürenin en büyük yükselişini gerçekleştirerek yüzde 0.48'e ulaştı.
*İngiltere'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puan yükselerek yüzde 1.589'a çıktı ve bir haftayı aşkın süredir ilk defa yükseldi.
*İtalya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi üç baz puan yükselerek yüzde 3.577 ile dört yılı aşkın sürenin en yüksek seviyesine çıktı.

Emtia

*Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 0.7 düşerek varil başına 69.26 dolar ile bir ayın en düşüğüne indi.
*Altın yüzde 0.1 yükselerek ons başına 1,223.39 dolara çıktı.

(14:10'da güncellendi)