Advertisement

(15:20'de güncellendi)

Hisse senetleri Perşembe günü, iyi çıkan şirket karlarının yatırımcıların altı yılı aşkın sürenin en kötü ayını geride bırakmalarına yardımcı olması ile birlikte kazançlarını sürdürdü. Dolar düştü ve sterlin, Brexit müzakerelerinde ilerleme umutlarına bağlı olarak değer kazandı.

Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları, endeksteki şirketlerin yarısından fazlasının karlarını açıklaması ile birlikte yükselirken, Asya hisselerinin çoğu yeşil bölgedeydi. Stoxx Europe 600 Endeksi de, telekom ve seyahat şirketlerinin öncülüğünde yükseldi. ING Groep NV gibi şirketlerden gelen güçlü kar rakamları beklentilerin güçlenmesine yardımcı oldu. Ancak haberlerin hepsi iyi değildi. Royal Dutch Shell Plc, karının beklentilerin gerisinde kalması ile birlikte değer kaybetti.

Euro, 16 ayın en yüksek seviyesinden gevşeyen dolar karşısında değer kazanırken, ABD'nin gösterge 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi yükselerek yüzde 3.16 seviyesini aştı. Sterlin zayıf çıkan İngiltere imalat sektörü verisine rağmen yükseldi ve İngiltere ve AB'den yetkililer, müzakerecilerin bankalar konusunda taslak şeklinde de olsa bir anlaşmaya vardığı yolundaki haberler ile birlikte soğuyan havayı ısıtıyorlar.

Yatırımcılar, küresel hisse senetlerinin mayıs 2012'den bu yana en sert düşüş gösterdiği sıkıntılı Ekim ayından sonra olumlu olabilmek için sebepler arıyor. Avrupa siyasetine ve Çin'in yavaşlamasına ilişkin riskler sürerken, boğalar, geçen ayın sonunda güçlü çıkan ABD verilerinden kaynaklanan ivmenin sürmesini umut ediyorlar. Dikkatler Perşembe açıklanacak olan Apple Inc.'nin karını ve Cuma günü ABD istihdam verilerine çevrildi.

Diğer taraftan, petrol, Rusya'da artan üretim ile birlikte düşüşünü sürdürdü ve altın, gelişen piyasa varlıkları ile birlikte değer kazandı. Çin'de, yuan, yönetimin yeni teşvik tedbirlerinin planlandığını işaret etmesi ile birlikte, son 10 yılın en düşük seviyesinden yükseldi.

Piyasalarda izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Bu hafta karlarını açıklayacak şirketler arasında, Macquarie, Apple, Alibaba ve Exxon Mobil yer alıyor.
*Cuma günü, Kasım ayındaki ara seçimlerden önceki son ABD tarım dışı istihdam verisi açıklanacak. Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, istihdamın Ekim ayında 200,000 artması ve işsizlik oranının 48 yılın en düşük seviyesi olan yüzde 3.7'de kalması bekleniyor.

Hisse Senetleri

*S&P 500 endeks vadeli kontratları New York saati ile 07:34'te yüzde 0.5 yukarıda seyrediyordu ve bir haftayı aşkın sürenin en yüksek seviyesine çıktı.
*Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.6 tırmanarak iki haftayı aşkın sürenin en yüksek seviyesine ulaştı.
*MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi yüzde 0.3 kazançla bir haftayı aşkın sürenin zirvesine yükseldi.
*MSCI Gelişen Piyasa Endeksi yüzde 0.9 tırmanarak bir haftayı aşkın sürenin en yüksek seviyesini test etti.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.5 ile yaklaşık 15 haftanın en büyük düşüşünü gerçekleştirdi.
*Euro dolar karşısında yüzde 0.7 ile altı haftanın en büyük yükselişini gerçekleştirerek 1.1394 seviyesine ulaştı.
*Japon yeni dolar karşısında yüzde 0.05'ten az yükselerek 112.92 seviyesine çıktı.
*MSCI Gelişen Piyasa Paraları Endeksi yüzde 0.5 ile iki ayı aşkın sürenin en büyük yükselişini gerçekleştirerek bir haftayı aşkın sürenin zirvesine ulaştı.
*Offshore yuan dolar karşısında yüzde 0.1 yükselerek 6.9423 ile yaklaşık iki haftanın en yüksek seviyesini gördü.

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puan yükselerek yüzde 3.16 ile bir haftayı aşkın sürenin en yüksek seviyesine ulaştı.
*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi iki baz puan yükselerek yüzde 0.41 ile bir haftayı aşkın sürenin en yüksek seviyesine çıktı.
*İngiltere'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi iki baz puan yükselerek yüzde 1.458 ile bir haftayı aşkın sürenin zirvesini test etti.
*İtalya ve Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizleri arasındaki fark dokuz puan düşerek 2.9537 yüzde puanı ile üç haftayı aşkın sürenin en düşük seviyesine indi.

Emtia

*Bloomberg Emtia Endeksi yüzde 0.1 yükseldi.
*Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 0.7 değer kaybederek varil başına 64.88 dolar ile 10 haftayı aşkın sürenin en düşük seviyesine indi.
*Londra Metal Borsası (LME) bakır yüzde 0.5 ile bir haftanın en büyük yükselişini gerçekleştirerek ton başına 6,022.50 dolara çıktı.
*Altın yüzde 0.8 ile iki haftayı aşkın sürenin en büyük yükselişini gerçekleştirerek ons başına 1,224.69 dolar seviyesine ulaştı.

(15:20'de güncellendi)