Advertisement

(15:15'te güncellendi)

Hisse senetleri, Londra'dan Şanghay'a, düşerken, ABD endeks vadeli kontratları teknoloji hisseleri öncülüğündeki düşüşün Salı günü de süreceğini işaret etti. Hisse senetlerindeki bu seyir, dış ticaret konusunda zaten kaygılı olan piyasalarda kötümserliğin daha da artmasına neden oldu. ABD Hazine tahvilleri yükseldi ve dolar hafifçe değer kazandı.

Teknoloji ağırlıklı Nasdaq, Standard & Poor's 500 (S&P 500) ve Dow Jones endeks vadeli kontratları açılışta düşüş işaret ederken, Stoxx Europe 600 Endeksi, teknoloji sektörünün ayı piyasasına doğru gerilemesi ile birlikte düşüşünü beşinci güne taşıdı. Asya piyasalarında hisse senetleri, ABD'de yazılım geliştiricileri ve chip üreticilerinin S&P 500 Endeksi'ni Pazartesi günü aşağı çekmesinin ardından değer kaybetti. ABD Hazine tahvilleri, Perşembe günkü Şükran Günü tatili öncesi, yükseldi ve bunun sonucu, 10 yıl vadeli ABD Hazine tahvil faizi Eylül sonundan bu yana en düşük seviyesine indi. Avrupa'da çoğu yüksek getirili ihraçcılardan oluşan CDS (temerrüde karşı sigorta primi) endeksi yaklaşık iki yılın zirvesine ulaştı ve bu durum, varlık sınıfı hakkındaki endişelerin yeniden ortaya çıktığını işaret ediyor.

Hisse senedi piyasaları, geçen ayki düşüşün ardından, S&P 500 Endeksi'nin bu yılın başında rekor seviyeye çıkmasına yardımcı olan teknoloji hisselerinin bir kısmının tüketici satışlarının yavaşladığı ve regülasyon korkularının arttığı bir ortamda sert düşmesi ile birlikte, Kasım ayında tekrar ayağa kalkmakta zorluk çekiyor. Bunun yanında, Goldman Sachs'ın yatırımcılara daha fazla nakit tutma tavsiyesinde bulunması ile birlikte daha kötümser bir makro ortaya çıkıyor. Dünyanın en büyük hedge fonu firması Bridgewater Associates'in kurucusu Ray Dalio, yatırımcıların, merkez bankalarının teşviklerinden dolayı yıllar boyunca düşük faizden faydalandıktan sonra uzun bir süre için düşük getiriler beklemesi gerektiğini söyledi.



Barclays Bank PLC ve Standard Life Aberdeen PLC'nin başkanı Gerry Grimstone, Bloomberg Television'a yaptığı değerlendirmede, "Beş baz puan için yatırım yapabildiğiniz, size bunu aktif bir fon yöneticisi olarak söylüyorum, ve yukarı hareketi beklediğiniz uzun, küresel boğa piyasası, sanırım o günler geride kaldı," dedi ve "Değer yatırımına geri dönüş hareketi olacak ve Warren Buffett stili yatırıma geri dönülecek" şeklinde görüş bildirdi.

Diğer taraftan, sterlin, İngiltere Başbakanı Theresa May'in Brexit anlaşmasına destek için iş dünyasına gitmesi ve kendisini Başbakanlık'tan uzaklaştıracak adımlara ilişkin beklentilerin azalması ile birlikte istikrar kazandı. Bitcoin Pazartesi günkü düşüşünü sürdürdü ve Ekim 2017'den bu yana ilk kez 5,000 doların altına indi.Batı Teksas petrolü (WTI) varil başına 57 dolar civarında seyretti.

Piyasalarda bu hafta izlenecek önemli olaylar şöyle;

*ABD'de tatil (Şükran Günü) nedeniyle kısa bir hafta olacak ve Şükran Günü'nden bir gün sonra ise ABD'de tatil alışveriş sezonunun başlangıcı olarak kabul edilen Kara Cuma etkinliği var.

Hisse Senetleri

*Stoxx Europe 600 Endeksi Londra saati ile 11:10'da yüzde 0.7 aşağıda seyrediyordu ve düşüşünü beşinci güne taşıyarak üç haftayı aşkın sürenin en düşük seviyesine indi.
*S&P 500 endeks vadeli kontratları yüzde 0.7 gerileyerek üç haftanın en düşüğünü gördü.
*İtalya'da FTSE MIB Endeksi yüzde 0.8 düştü ve düşüşünü beşinci güne taşıyarak yaklaşık dört haftanı en düşük seviyesine geriledi.
*İngiltere'de FTSE 100 Endeksi yüzde 0.6 geriledi.
*MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi yüzde 0.4 gerileyerek yaklaşık üç haftanın en düşüğüne indi.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.1 ile son bir haftanın en büyük yükselişini gerçekleştirdi.
*Euro dolar karşısında yüzde 0.2 ile son bir haftanın en büyük düşüşünü gerçekleştirdi ve bir haftayı aşkın süredir ilk kez aşağı yönde hareket etti.
*Japon yeni dolar karşısında yüzde 0.1 yükselerek 112.47 ile üç haftanın en yüksek seviyesine çıktı.
*Hong Kong doları ABD doları karşısında yüzde 0.05'ten az düşerek 7.8326 seviyesine indi ve bir haftanın en düşük seviyesini gördü.

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi bir baz puan düşerek yüzde 3.05 ile yaklaşık sekiz haftanın en düşük seviyesini gördü ve düşüşünü sekizinci güne taşıdı.
*İngiltere'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puan yükselerek yüzde 1.378 seviyesine çıktı.
*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puan düşerek yüzde 0.36'ya indi.
*İtalya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puan ile bir haftayı aşkın sürenin en büyük düşüşünü gerçekleştirerek yüzde 3.585 seviyesine geriledi.

Emtia

*Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 0.1 yükselerek varil başına 57.28 dolar ile son bir haftanın en yüksek seviyesine tırmandı ve yükselişini beşinci güne taşıdı.
*Bloomberg Emtia Endeksi yüzde 0.8 gerileyerek 84.13 puana indi.
*Demir cevheri yüzde 0.5 gerileyerek ton başına 520 yuana düştü.
*Altın yüzde 0.1 ile bir haftanın en büyük düşüşünü gerçekleştirerek ons başına 1,223.09 dolara indi ve bir haftayı aşkın sürenin ilk düşüşünü yaptı.

(15:15'te güncellendi)