Advertisement

(15:55'te güncellendi)

ABD endeks vadeli kontratları, Avrupa ve Asya hisse senetleri, piyasalarda diğer çok kötü bir haftanın ardından, yatırımcıların dış ticaret ve faiz konularına daha iyimser bakmaları ile birlikte yükseldi. ABD Hazine tahvilleri değer kaybederken, İtalya ve Yunanistan tahvilleri ralli yaptı.

Banka ve otomobil üreticilerinin hisse senetleri, Çin ve Avustralya hariç Asya piyasalarının büyük kısmında görülen yükselişin ardından, Stoxx Europe 600 Endeksi'ndeki yükselişlere öncülük etti ve endeksteki sektörlerin çoğu yeşil bölgedeydi. Yen ve dolar, yatırımcıların risk iştahının yeniden artması ile değer kaybetti. İtalya tahvilleri, hükümet yetkililerinin 2019 bütçe açığı hedefini düşürmek için çalışmalara başlaması ile birlikte sıçrarken, Yunanistan'da piyasalar, ülke bankalarından birinin sorunlu kredilere çözüm için bir plan sunmasının ardından yükseldi.

Avrupa'nın hem yüksek nota hem de yüksek faize sahip tahvillerinin CDS'lerinin (Credit default swap-tahvillerinin temerrüde karşı sigorta primleri) endeksleri, CDS'lerin iki yılın zirvesinden gerilemesi ile birlikte, risk iştahının artması ile birlikte paralel şekilde düştü.

Yatırımcıların dikkatleri bu hafta, 2019 yılı faiz görünümü konusunda işaretler alabilmek için, Fed yetkililerinin konuşmalarına ve Fed'in son toplantı tutanaklarına ve aynı zamanda, ticaret savaşına ilişkin gerilimin arttığı bir ortamda ABD Başkanı Donald Trump ile Çin Devler Başkanı Xi Jinping arasında G20 toplantısında gerçekleştirilecek kritik görüşmeye çevrilecek. Hisse senetlerinde geçen hafta görülen düşüşün ardından, tahvil traderlarının ABD para politikası sıkılaştırımasının hızı konusundaki beklentilerini düşürmeleri ile birlikte, Fed Başkanı Jerome Powell Çarşamba günü yapacağı konuşmada, faiz artırımlarına ara verilmesi konusuna ışık tutma fırsatına sahip olacak.

Berenberg Kıdemli Ekonomisti Kallum Pickering, Bloomberg TV'ye yaptığı değerlendirmede, "Eğer Fed, hisse senedi piyasalarındaki düşüşün, ABD özel sektöründe diyelim, kaydadeğer bilanço sorunları yarattığı konusunda gerçekten endişe duyuyorsa, kolaylıkla geri adım atabilir," dedi ve "Fed'i 'Çevrime istikrar kazandırmak için biraz işsizlik yaratmak zorunda kalacağız' şeklinde düşünmeye sevk edecek ücret ve fiyat enflasyonu yok" şeklinde görüş bildirdi.

Diğer taraftan, sterlin, Avrupa Birliği liderlerinin, İngiltere Başbakanı Theresa May ile birlikte Brexit anlaşmasını onaylamalarının ardından değer kazandı. Bitcoin son sert düşüşüne devam ederek 4,000 doların altına indi ve diğer kripto paralar da değer kaybetti. Brent petrolü, arz bolluğu endişelerinin sürmesine karşın, Cuma günü gördüğü bir yılı aşkın sürenin en düşük seviyesinden yükseldi.

Piyasalarda bu hafta izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi, Pazartesi günü, Avrupa Parlamentosu komisyonunda ekonomi ve para politikasına ilişkin konuşacak.
*ABD Başkanı Donald Trump ve Çin Devlet Başkanı Xi Jinping Cuma günü Arjantin'de başlayacak G-20 zirvesinde bir araya gelecek.
*Fed Başkan Yardımcısı Richard Clarida Salı günü New York'ta ve Fed Başkanı Jerome Powell Çarşamba günü New York Ekonomi Kulübü'nde konuşacak.
*ABD'de Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) Kasım ayı toplantısının tutanakları açıklanacak.

Hisse Senetleri

*Stoxx Europe 600 Endeksi New York saati ile 06:25'te yüzde 1 yukarıdaydı ve 1 haftayı aşkın sürenin en yüksek seviyesine çıktı.
*Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları yüzde 1.2 ile 1 haftayı aşkın sürenin en büyük yükselişini gerçekleştirerek bir haftanın en yüksek seviyesine tırmandı.
*İtalya'da FTSE MIB Endeksi yüzde 2.8 ile beş ayı aşkın sürenin en büyük yükselişini gerçekleştirerek iki haftayı aşkın sürenin en yüksek seviyesine ulaştı.
*İngiltere'de FTSE 100 Endeksi yüzde 0.9 tırmandı.
*MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi yüzde 0.4 tırmandı.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.1 düştü.
*Euro dolar karşısında yüzde 0.3 ile bir haftanın en büyük yükselişini gerçekleştirdi.
*Sterlin dolar karşısında yüzde 0.3 yükselerek 1.2853 seviyesine geldi.
*Japon yeni dolar karşısında yüzde 0.2 değer kaybederek 113.19 ile bir haftayı aşkın sürenin en düşük seviyesine indi.

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi iki baz puan ile yaklaşık 3 haftanın en büyük yükselişini gerçekleştirerek yüzde 3.06 seviyesine çıktı.
*İtalya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi 17 baz puan ile beş haftayı aşkın sürenin en büyük düşüşünü gerçekleştirerek yüzde 3.236 ile yaklaşık iki ayın en düşük seviyesine indi.
*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi iki baz puan yükselerek yüzde 0.36 seviyesine ulaştı.
*İngiltere'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi iki baz puan yükselerek yüzde 1.406 seviyesine çıktı.

Emtia

*Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 0.9 değer kazanarak varil başına 50.88 dolara yükseldi.
*Brent petrolü yüzde 1.8 ile sekiz haftanın en büyük yükselişini gerçekleştirerek varil başına 59.86 dolara çıktı.
*Bakır yüzde 0.1 yükselerek pound başına 2.79 dolara ulaştı.
*Altın yüzde 0.2 yükselerek ons başına 1,225.78 dolara tırmandı.

(15:55'te güncellendi)