Advertisement

(14:10'da güncellendi)

ABD endeks vadeli kontratları ve Avrupa hisse senetleri Salı günü gevşerken, Asya hisse sentlerinde kazançlar, ABD Başkanı Donald Trump ile Çin Devlet Başkanı Xi Jinping'in görüşmesine günler kala Trump'ın Çin mallarına muhtemelen yine ek vergi getirileceğini açıklamasının ardından sınırlı kaldı. Emtia grubu,bakır öncülüğünde geri çekildi.

Dow Jones, Standrd & Poor's  (S&P ) ve Nasdaq endeks vadeli kontratları açılışta aşağı yönü işaret ederken, ABD Hazine tahvilleri ve dolar, Fed'in iki en üst düzey yetkilisinin önümüzdeki iki günde yapacağı konuşmalar öncesi yatay seyretti. Japonya'da hisse senedi göstergeleri yükselirken, Hong Kong ve Çin'de endeksler, Çin Dışişleri Bakanlığı'nın ABD'ye bu hafta G20 zirvesinde iki ülke liderlerinin yapacağı toplantıda olumlu bir sonuç çıkması için çalışma çağrısında bulunmasına karşın Trump'ın Çin mallarına ek tarife getirmeye hazırlandığı bir ortamda sakin seyretti. Brent tütü ham petrolün fiyatı varil başına 61 dolara doğru yükseldi.

Stoxx Europe 600 Endeksi, ham madde üreticilerinin öncülüğünde hafifçe düşerken, Avrupa'da tahviller yükseldi ve euro hafifçe geriledi. Sterlin, traderların, Trump'ın İngiltere'nin ABD ile ticaret anlaşması imzalamasını zorlaştıracak bir adım olduğunu söylediği Brexit anlaşmasının parlamentoda onaylanmasına ilişkin beklentileri değerlendiriyor

Dış ticaret, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ile Trump'ın haftasonu Buenos Aires'te gerçekleştireceği toplantı öncesi yatırımcların gündeminde ilk sırayı işgal ediyor. Trump Pazartesi günü Wall Street Journal'a verdiği mülakatta, 200 milyar dolarlık Çin malına Ocak ayında planlanan ek gümrük vergisinin yanında, Xi ile yapılacak zirvede anlaşmaya varılamaması halinde, gümrük vergisi artırılmamış diğer tüm Çin mallarının ithalatına da vergi getirilebileceğini işaret etti. Bu durum, güçlü başlayan tatil sezonunun büyümeyi rotasında tutacağı umutlarının arttığı bir ortamda Pazartesi günü yükselen ABD hisse senetleri için iyimserliği azaltabilir.

Fed yetkililerinin konuşmaları, volatilitenin artması sonrası yatırımcıların köşeye sıkışması ile birlikte, faiz artırımlarının hızı konusunda son düşüncelerin ne olduğunu öğrenmek için bir fırsat ıolacak. Fed Başkanı Jerome Powell'ın Çarşamba günü New York Ekonomi Kulübü'nde yapacağı konuşma, traderların para politikası sıkılaştırmasının hızına ilişkin beklentilerini düşürmelerinin ardından, faiz artırımlarına gelecek yıl ara verilmesine ilişkin işaretler verebilir.

Diğer taraftan, gelişen piyasa paraları zayıflarken, hisse senetleri fazla değişmedi. Bitcoin, Pazartesi günü yüzde 14 değer kaybettikten sonra 3,700 dolar civarında yatay seyretti.

Piyasalarda bu hafta izlenecek önemli olaylar şöyle;

*ABD Başkanı Donald Trump ve Çin Devlet Başkanı Xi Jinping Cuma günü Arjantin'de başlayacak G-20 zirvesinde bir araya gelecek.
*Fed Başkan Yardımcısı Richard Clarida Salı günü New York'ta ve Fed Başkanı Jerome Powell Çarşamba günü New York Ekonomi Kulübü'nde konuşacak.
*ABD'de Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) Kasım ayı toplantısının tutanakları açıklanacak.

Hisse Senetleri

*S&P 500 endeks vadeli kontratları Londra saati ile 10:32'de yüzde 0.1 aşağıda seyrediyordu.
*Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.2 geriledi.
*MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi yüzde 0.05'ten az yükselerek bir haftayı aşkın sürenin en yüksek seviyesini gördü.
*MSCI Gelişen Piyasa Endeksi yüzde 0.1 tırmanarak bir haftayı aşkın sürenin en yüksek seviyesine ulaştı.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.05'ten az yükselerek iki haftanın zirvesine çıktı.
*Euro dolar karşısında yüzde 0.1 değer kaybederek 1.1319 ile yaklaşık 2 haftanın en düşüğüne indi.
*Japon yeni dolar karşısında değişmeyerek 113.58 ile bir haftayı aşkın sürenin zirvesinde kaldı.
*Sterlin dolar karşısında yüzde 0.5 değer kaybederek 1.2765 ile dört haftanın en düşüğüne indi.
*MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 0.2 düşerek bir haftayı aşkın sürenin en düşük seviyesine geriledi.

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puandan az yükselerek yüzde 3.06'ya tırmandı.
*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puan düşerek yüzde 0.35'e indi.
*İngiltere'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi iki baz puan düşerek yüzde 1388 seviyesini gördü.
*İtalya ve Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizleri arasındaki fark bir baz puan artarak 2.9192 yüzde puanına çıktı.

Emtia

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.3 düşerek 17 ayın en düşüğüne geriledi.
*Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 0.4 yükselerek varil başına 51.83 dolara tırmandı.
*Londra Metal Borsası (LME) bakır yüzde 0.9 ile son bir haftanın en büyük düşüşünü gerçekleştirerek ton başına 6,130.50 dolar ile yaklaşık 2 haftanın en düşüğüne indi.
*Altın yüzde 0.2 değer kazanarak ons başına 1,224.50 dolara yükseldi.

(14:10'da güncellendi)