Advertisement

(15:55'te güncellendi)

Avrupa ve Asya hisse senetleri Çarşamba günü, Wall Street'te dün görülen sert düşüşün ardından geriledi, ancak düşüşler kontrol altına alındı ve ABD endeks vadeli kontratları, Çin'in ABD ile varılan ticaret anlaşmasını uygulamaya koyacakları taahhüdünde bulunmasının ardından yükseldi. Sterlin, İngiltere hükümetinin Brexit anlaşma taslağı ile ilgili yasal bildirimde bulunmasının ardından yüksek seyrini sürdürdü.

Küresel piyasalar, Salı günü New York'ta görülen sert satışların ardından oldukça tedirgindi, ancak sinirler, Çin Ticaret Bakanlığı'nın Beijing'in ABD ile mutabakata varılan anlaşmanın maddelerinini yerine getirmeye başlayacaklarını ve 90 günlük "zaman çizelgesi ve yol haritasında" gerçekleştirilmesi planlanan ticaret müzakerelerine devam edileceğini kaydetmesinin ardından yatıştı. Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 1.2 kadar düştü, ancak bu oran ABD'de Standard & Poor's 500 (S&P 500) Endeksi'ndeki yüzde 3.2'lik düşüşün oldukça altında kaldı. ABD endeks vadeli kontratları, ABD piyasasının eski Başkan George H. W. Bush'un ölümü nedeniyle ilan edilen ulusal yastan dolayı kapalı olmasına karşın yükseldi.

Japonya, Kore, Avustralya ve Hong Kong'da işlem gören hisse senetleri düşerken, Çin yuanı kazancının bir kısmını geri verdi. Sterlin, yatırımcıların, İrlanda sınır sorunu çözülmezse devreye girecek sigorta mekanizması olan ve "gümrük dayanağı" olarak bilinen durumun süresiz olacağını teyit eden İngiltere Başbakanı Theresa May'in Brexit anlaşmasına ilişkin yasal adımı hazmetmeleri ile birlikte yükseldi. Gösterge Alman tahvillerinin faizi, riskten kaçınma eğiliminin artması ile 2017 ortasından bu yana en düşük seviyesini gördü. İtalya tahvilleri değer kazandı.

ABD'de işlemlere tatil nedeniyle ara verilmesi, son birkaç günde görülen sert dalgalanmaların ardından yatırımcılara biraz ferahlama getirdi ve son satış dalgasının ardında ne olabileceği konusunda değerlendirme yapma şansı tanıdı. Ticaret savaşı ve getiri eğrisinin yatay hale gelmesi gibi gelişmeler düşünüldüğünde piyasada sorunlar hiç de az değil, ancak mevcut hikaye, küresel büyüme görünümünün göründüğü kadar güçlü olmadığına ilişkin endişelerin artmasına neden oluyor.

Ticaret savaşında diğer bir önemli gelişme olan Çin'in açıklaması olumlu bir haber olarak değerlendirildi. Bu gelişime, ABD Başkanı Donald Trump ile Çin Devler Başkanı Xi Jinping'in haftasonu gerçekleştirdiği toplantı sonrası sessiz günleri sona erdirdi. Başkan trump'tan ticaret konusunda gelen olumlu açıklamaların Beijing tarafından teyit edilmemesi hisse senetlerindeki satışları desteklemişti.

Diğer taraftan, Avustralya doları, ekonomik büyümenin üçüncü çeyrekte beklentilerin altında kalmasının ardından değer kaybetti. Batı Teksas petrolü (WTI), traderların bu hafta gerçekleştirilecek OPEC toplantısını beklemeleri ile birlikte varil başına 53 dolara doğru hafifçe geriledi.

Piyasalarda bu hafta izlenecek önemli olaylar:

*ABD'de finans piyasaları, eski Başkan George H.W. Bush'un ölümü dolayısıyla ulusal yas ilan edilmesi nedeniyle kapalı olacak. Fed Başkanı Jerome Powell'ın Çarşamba günü Kongre'de yapması planlanan konuşma ertelendi
*ABD'de Cuma günü Kasım ayı istihdam verileri açıklanacak.
*Çin Kasım ayı dış ticaret verileri Cumartesi günü açıklanacak.

Hisse Senetleri

*S&P 500 endeks vadeli kontratları Londra saati ile 11:47'de yüzde 0.5 yukarıda seyrediyordu.
*Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.7 düşerek bir haftayı aşkın sürenin en düşük seviyesine indi.
*İngiltere'de FTSE 100 Endeksi yüzde 1.2 ile yaklaşık 2 haftanın en büyük düşüşünü gerçekleştirerek yaklaşık altı haftanın en düşük seviyesini gördü.
*Almanya'da DAX Endeksi yüzde 0.8 gerileyerek bir haftayı aşkın sürenin en düşük seviyesini test etti.
*MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 1 ile iki haftayı aşkın sürenin en büyük düşüşünü yaptı.
*MSCI Gelişen Piyasa Endeksi yüzde 1.2 ile iki haftayı aşkın sürenin en büyük düşüşünü gerçekleştirdi.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.05'ten az düştü.
*Euro dolar karşısında yüzde 0.05'ten az yükselerek 1.1348 seviyesine çıktı.
*Sterlin dolar karşısında yüzde 0.5 yükselerek 1.2784 seviyesine çıktı ve son bir haftada ilk kez yukarı yönde hareket etti.
*Japon yeni dolar karşısında yüzde 0.2 ile bir haftayı aşkın sürenin en büyük düşüşünü gerçekleştirerek 112.96 seviyesine geriledi.

Tahviller

*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puandan az düşerek yüzde 0.26'ya indi ve düşüşünü yedinci güne taşıyarak 17 ayı aşkın sürenin en düşük seviyesini gördü.
*İngiltere'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi dört baz puan ile üç haftayı aşkın sürenin en büyük yükselişini gerçekleştirerek yüzde 1.326'ya çıktı ve bir haftayı aşkın sürenin ilk yükselişini yaptı.
*İtalya ve Almanya 10 yıllıklarının faizleri arasındaki fark sekiz baz puan düşerek 2.8083 yüzde puanı ile iki ayın en düşüğüne indi.

Emtia

*Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 0.2 düşerek varil başına 53.13 dolara geriledi.
*Altın yüzde 01 değer kaybıyle ons başına 1,237.60 dolara düştü.

(15:55'te güncellendi)