Advertisement

(14:05'te güncellendi)

ABD endeks vadeli kontratları, Asya açılışında sert düştü ve hisse senedi piyasalarına şok dalgası yayarak Perşembe günkü işlemlerin yönünü belirledi. Avrupa ve Asya hisse senetleri sert düşerken, ABD Hazine tahvilleri değer kazandı ve dolar hafif yükseldi.

Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları, satış baskısının bazen işlemlerin durdurulmasına neden olduğu bu seansta, kayıplarının bir kısmını geri alırken, piyasanın tonu belliydi ve MSCI Asya Pasifik Endeksi gün ilerledikçe kayıplarını genişletti. Stoxx Europe 600 Endeksi de düşüş hareketini izledi ve kayıplarını üçüncü güne taşıyarak Aralık 2016'dan bu yana en düşük seviyesini gördü. Avrupa tahvillerinin çoğu değer kazandı.

Vadeli kontratlarda görülen bu sert düşüşün kesin nedeni belli değil, ancak Hong Kong hisse senetleri, teknoloji devi Huawei Technologies Co.'nun CFO'sunun Kanada'da ABD'nin İran'a yaptırımlarını ihlal ettiği iddiasıyla tutuklanması ve bunun da ABD-Çin arasındaki gerilimi artıracağı endişeleri ile yüzde 2.5 düştü. Yuan Ekim ayından bu yana en büyük düşüşünü gerçekleştirdi.

Düşüşü tetikleyip tetiklemediği bir yana, Amerika ile Çin arasında ticaret konusunda görünürde anlaşmanın sağlanmasından sadece birkaç gün sonra, Kanada'nın Huawei'nin CFO'sunu tutuklaması ve onu ABD'ye iade edebileceğini açıklaması, zaten kırılgan olan piyasalar için yeni bir sorun daha oluşturdu.

Sydney'de Saxo Capital Markets stratejisti Eleanor Creagh, Bloomberg TV'ye yaptığı değerlendirmede, "Huawei CFO'suna yönelik bu hareket sorunlara bir yenisini ekledi," dedi ve "Bu gelişme, Trump ile Xi arasında haftasonu alınan ateşkes kararının, daha da kötüleşmekte olan ABD-Çin ilişkilerini düzeltme konusunda fazla işe yaramaycağının bir göstergesiydi" şeklinde görüş bildirdi.

Diğer taraftan, Japonya Merkez Bankası Başkanı Haruhiko Kuroda, ülke dışından kaynaklanan ekonomik risklerin  şiddetli olabileceğini söyledi ve ABD'de dün Fed'in açıkladığı Bej Kitap'a göre, bölgelerin çoğunun ılımlı büyüme rapor etmelerine karşın, ABD iş dünyasında büyümeye yönelik iyimserlik azalıyor. Petrol New York'ta, OPEC üyelerinin Viyana'da üretim kısıntılarını görüşmek üzere toplanmaları ile birlikte varil başına 52 doların altına indi.

Sterlin, İngiltere Başbakanı Theresa May'in gelecek hafta Parlamento'da yapılacak kilit Brexit oylamasından yenilgiyle çıkmamak için uzlaşma yolları araması ile birlikte dalgalı seyretti.

Piyasalarda bu hafta izlenecek önemli olaylar şöyle;

*OPEC bakanları Perşembe günü Viayana'da bir araya geliyor.
*ABD'de Cuma günü Kasım ayı istihdam verileri açıklanacak.
*Çin'de Kasım ayı dış ticaret verileri Cumartesi günü açıklanacak.

Hisse Senetleri

*S&P 500 endeks vadeli kontratları Londra saati ile 09:35'te yüzde 1.3 düştü ve yaklaşık 2 haftanın en düşüğüne geriledi.
*Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 1.8 ile sekiz haftanın en büyük düşüşünü gerçekleştirerek iki yılın en düşüğüne indi.
*İngiltere'de FTSE 100 Endeksi yüzde 1.9 ile sekiz haftanın en büyük düşüşünü gerçekleştirerek iki yılın en düşüğüne geriledi.
*Almanya'da DAX Endeksi yüzde 2.1 ile altı haftayı aşkın sürenin en büyük düşüşünü gerçekleştirerek iki yılın en düşük seviyesini gördü.
*MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 1.8 ile altı haftanın en büyük düşüşünü gerçekleştirerek yaklaşık iki haftanın en düşüğüne indi.
*MSCI Gelişen Piyasa Endeksi yüzde 2.1 ile altı haftayı aşkın sürenin en büyük düşüşünü gerçekleştirerek bir haftayı aşkın sürenin en düşük seviyesine geriledi.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.1 tırmanarak bir haftayı aşkın sürenin en yüksek seviyesine ulaştı.
*Euro dolar karşısında değişmeyerek 1.1344 seviyelerinde kaldı.
*Sterlin dolar karşısında yüzde 0.05'ten az yükselerek 1.2739 seviyesine tırmandı.
*Japon yeni dolar karşısında yüzde 0.4 yükselerek 112.71 ile iki haftayı aşkın sürenin en yüksek seviyesine çıktı.

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puan düşerek yüzde 2.90 ile üç ayın en düşüğüne indi ve düşüşünü altıncı güne taşıdı.
*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi iki baz puan düşerek yüzde 0.26 ile 17 ayı aşkın sürenin en düşüğüne indi.
*İngiltere'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi iki baz puan düşerek yüzde 1.293'e geriledi.
*İtalya ve Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizleri arasındaki fark 3 baz puan yükselerek 2.8177 yüzde puanına tırmandı.

Emtia

*Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 1.5 ile bir haftayı aşkın sürenin en büyük düşüşünü gerçekleştirerek varil başına 52.12 dolara indi.
*Altın yüzde 0.05'ten az düşerek ons başına 1,237.18 dolar seviyesine geriledi.

(14:05'te güncellendi)