Advertisement

(14:35'te güncellendi)

ABD endeks vadeli kontratları Çarşamba günü, yatırımcıların şirketlerden gelen son kar rakamlarını, ABD hükümetindeki kapalılılık durumunu sonlandırmaya yönelik adımları ve ABD ile Çin arasında yürütülen ticaret görüşmelerinde ilerlemelere ilişkin şüpheleri değerlendirmeleri ile birlikte, Avrupa hisse senetleri ile beraber yükseldi. Yen, Japonya Merkez Bankası'nın enflasyon görünümünü düşürmesi ile değer kaybetti.

Standard & Poo    r's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları, beklenenden daha iyi kar açıklayan ve açılış öncesi işlemlerde değer kazanan IBM ile birlikte yukarı yönde hareket etti. Stoxx Europe 600 Endeksi, Carrefour SA'dan gelen güçlü kar rakamnının perakendecilere alım getirmesi ve bu alımların, Avrupa'nın en büyük chip üreticisinden gelen olumsuz satış tahmininin teknoloji hisselerine getirdiği satışlara ağır basmasının ardından erken saatlerdeki düşüşünü tersine çevirdi. Asya'da işlem gören hisse senetleri karışık seyretti ve yen, Japonya Merkez Bankası'nın para politikasını değiştirmezken, enflasyon görünümünü tekrar düşürmesinin ardından dolar karşısında zayıfladı. Doların altı gün süren rallisi durdu ve ABD Hazine tahvil faizleri yükseldi.

Goldman Sachs Group Inc. baş küresel hisse senedi stratejisti Peter Oppenheimer, "Risk primleri oldukça yüksek, bu nedenle piyasaların çok sayıda belirsizliği ve muhtemelen ekonomik cephedeki çok fazla belirsizliği fiyatladığını düşünüyorum"dedi.

Dış ticaret ve siyasete ilişkin belirsizlikler küresel piyasaları etkilemeye devam ediyor. Beyaz Saray ekonomi danışmanı Lawrance Kudlow, gelecek hafta gerçekleştirilecek ABD ile Çin arasındaki müzakerelerin "belirleyici" olduğunu kaydederek yakın zamanda bir anlaşma olasılığını belirsiz hale getirdi. Öte yandan, ABD'de Senato Perşembe günü hükümetin yeniden açılması için rakip tekliflerin oylamasına gidecek ve muhtemelen dünyanın en büyük ekonomisini gölgeleyen kaplılık durumunu sonlandırmak için bir yol bulmaya çalışacak.

Aralarında United Technologies ve Ford Motor'un da bulunduğu bugün kar açıklayacak şirketler, IBM'in çeyrek dönem kar ve satış görünümünğn piyasayı desteklemesinin ardından, yatırımcılara değerlendirmede bulunmaları için yeni veriler sağlayacak.

Diğer taraftan, Batı Teksas petrolü (WTI) varil başına 53 doların üzerine tırmandı. Sterlin, İngiltere Parlamentosu'nun Brexit'i ertelemeye yönelik bir plana yaklaşması ile birlikte yükselişini üçüncü güne taşıdı.

Piyasalarda izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Kar sezonu tüm hızıyla devam ediyor. Bu hafta kar açıklayacak şirketler arasında Texas Instruments ve Ford yer alıyor.
*Küresel siyasi, iş dünyası ve kültür alanındaki liderlerin yılda bir kez İsviçre'nin Davos kentinde bir araya geldikleri Dünya Ekonomi Forumu devam ediyor.
*Kore Merkez Bankası ve Avrupa Merkez Bankası (AMB) Perşembe günü faiz kararlarını açıklayacak.

Hisse Senetleri

*Stoxx Europe 600 Endeksi Londra saati ile 10:32'de yüzde 0.1 yukarıdaydı.
*S&P 500 endeks vadeli kontratları yüzde 0.3 yükseldi.
*MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi yüzde 0.1 geriledi.
*İngiltere'de FTSE 100 Endeksi yüzde 0.1 düştü.
*MSCI Gelişen Piyasa Endeksi yüzde 0.2 geriledi.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.1 geriledi ve bir haftayı aşkın süredir ilk kez aşağı yönde hareket etti.
*Euro dolar karşısında yüzde 0.1 düşerek 1.1354 ile üç haftanın en düşük seviyesine indi.
*Sterlin dolar karşısında yüzde 0.1 değer kazanarak 1.2973 seviyesine çıktı.
*Japon yeni dolar karşısında yüzde 0.3 kayıpla 109.69 seviyesine indi.

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi 2 baz puan yükselerek yüzde 2.76 seviyesine tırmandı.
*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi değişmeyerek yüzde 0.24'te kaldı.
*İngiltere'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puan yükselerek yüzde 1.335'e ulaştı.
*Japonya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puandan az yükselerek yüzde 0.005 seviyesine çıktı.

Emtia

*Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 0.8 değer kazanarak varil başına 53.46 dolara yükseldi.
*Altın yüzde 0.05'ten az düşerek ons başına 1,284.91 dolara geriledi.

(14:35'te güncellendi)