Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, Washington'da Çarşamba günü başlaması planlanan üst düzey ticaret görüşmeleri öncesi, ABD ile Çin arasında tansiyonun yeniden artması ile birlikte yedi ayın en yüksek seviyesi yakınında seyretti.

ABD savcıları Pazartesi günü Çin'in en büyük teknoloji şirketi Huawei Technologies Co.'ya, ticaret sırlarını çalma ve banka usulsüzlüğü yapma suçlaması ile dava açtı. Öte yandan, ABD Başkanı Donald Trump'ın Çin'in üst düzey ticaret müzakerecesi ile görüşmesi ve görüşmelerin Çin'in ekonomisinde yapısal değişikliklere gitmesine ilişkin ABD taleplerini ve Beijing'in daha fazla ABD malı alma yolundaki taahhüdünü kapsaması bekleniyor.

Spot altın fazla değişmeyerek Singapur saati ile 13:40'ta ons başına 1,303.25 dolarda kaldı. Fiyatlar Cuma günü yüzde 1.9 yükselerek 1,305.44 dolara kadar çıktı ve 14 Haziran'dan bu yana gün içi en yüksek seviyesini gördü.

ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Spot Endeksi yatay seyretti.

Australia and New Zealand Banking Group Ltd.analistleri, hazırladıkları notta, "ABD ile Çin arasındaki ticaret görüşmeleri bu hafta yakında izlenecek ve bir anlaşmaya varılamayacağına ilişkin herhangi bir işaret muhtemelen altın fiyatlarının yükselişine neden olacak" dedi.

Diğer değerli metallerden, spot gümüş yüzde 0.1 düşerek ons başına 15.7304 dolara gerilerken, platin yüzde 0.2 yükseldi ve palladyum Pazartesi günü yüzde 2.2 ile bir ayı aşkın sürenin en büyük düşüşünü gerçekleştirdikten sonra yüzde 0.3 değer kaybetti.

Piyasada izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Çin ekonomisi Ocak ayı ile birlikte üst üste sekizinci ayda da yavaşladı. Zayıflayan küresel talep ve yavaşlayan üretici enflasyonu büyümeyi olumsuz etkiledi.

*Fed'in, Çarşmaba günü gerçekleştirilecek Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısında, tahvil varlıklarını azaltma (bilançonun küçültülmesi) stratejisi konusunda bir değişikliğe gitmesi beklenmiyor ve faizlerde de değişikliğe gidilmesi öngörülmüyor.

*İngiltere Başbakanı Theresa May, Parlamento'da Salı günü İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılma sürecini şekillendirecek bir dizi kritik oylamada, Brexit konusunda kontrolü kaybetme riski ile karşı karşıya.