Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Palladyum fiyatları, otomobil üreticilerinin benzinli araçlarda emisyon kontrolünü sağlayan parçanın üretiminde kullandıkları bu metalin arzında yaşanan akut darlığa bağlı olarak ons başına 1,500 doları aşarak rekor seviyeye ulaştı. Fiyatlardaki bu yükseliş, Rusya ve Güney Afrika'daki büyük üreticileri sevindirdi.

Spot palladyum yüzde 1.7 yükselerek ons başına 1,505.46 dolara kadar çıktıktan sonra Londra saati ile 06:13'te 1,494.59 dolara geldi. Fiyatlar üst üste yedinci ayı da kazançla geçmeye yöneldi.

Altın yüzde 0.4 yükselerek ons başına 1,346.80 dolar ile 10 ayın en yüksek seviyesine çıkmasının ardından 1,3141.00 dolara doğru gerileyerek önceki kapanış seviyelerine çekildi.

Dşiğer değerli metallerden spot gümüş ve platin de değer kazandı.

Citigroup Inc., palladyum fiyatlarının Ocak 2016'dan bu yana üçe katlandığını ve bu ay daha da yükselebileceğini kaydederek, piyasanın sadece bir şok ile dengeye kavuşabileceği ve 1,600 dolar seviyesinin görülebileceği uyarısında bulundu. Otomobillerin çevre temizliği sağlayan katalitik konvertör parçalarının önemli üreticilerinden biri olan Johnson Matthey Plc, küresel açığın bu yıl "dramatik bir şekilde" artabileceğini kaydetti ve  BlackRock Inc.'den Evy Hambro bu hafta Bloomberg TV'ye yaptığı değerlendirmede, otomobil piyasasının dizel araçlardan uzaklaşması ile birlikte "yoğun darlığın" oluşmakta olduğunu söyledi.

Hong Kong merkezli Precious Metals Insights Ltd.'nin idari direktörü Philip Klapwijk, "Arz tarafında artış olana kadar, zira önümüzdeki birkaç yıl için bunun olması beklenmiyor, piyasadaki darlık sürecek ve fiyatlar genelde yukarı trend gösterecek" dedi.