Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Piyasalar 2022'de ABD Merkez Bankası'ndan 125 baz puanlık faiz artışı bekliyor.

Fed Başkanı Jerome Powell dünkü toplantıda şahin mesajlar vermiş ve Mart ayında faiz artışının başlayabileceğini belirtmişti. Fed böylece 2018'den beri ilk kez faiz artıracak.

Traderlar, Fed'in faizleri yıl sonuna kadar yüzde 0.25'ten yüzde 1.5'e yükseltmesini bekliyor.

Fed bildirisinde "Enflasyonun yüzde 2'nin üzerinde seyretmesi ve güçlü istihdam piyasasıyla Komite, yakın zamanda faizlerin artırılmasının uygun olduğunu düşünüyor" ifadeleri yer aldı.

Fed'in bu söylemleri, enflasyonun yaklaşık 40 yılın en yüksek seviyesine çıkmasının ardından geldi. Fed yetkilileri uzun süre enflasyondaki yükselişi 'geçici' olarak nitelemiş, son dönemde ise kalıcı olduğuna dair endişelerini dile getirmişti. Enflasyon Aralık'ta yüzde 7 ile 1982'den beri en büyük artışı kaydetmişti.

Bloomberg Intelligence’dan Anna Wong "Powell'ın basın toplantısındaki söylemleri, fiyat istikrarının diğer politika hedeflerinin önünde tutulduğunu gösterdi. Bu da tahminlerin üzerinde, 6 faiz artışı ihtimali olduğu anlamına geliyor" değerlendirmesini yaptı.

Fed piyasa beklentileri doğrultusunda politika faizini yüzde 0-0,25 aralığında sabit tuttu.

Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi politika faizinin sabit tutulacağı yönündeydi.

Karar metninde faiz artışlarının yakında başlayacağı belirtilirken, bilançonun küçültülmesine yönelik operasyonun da sıkılaşmanın ardından geleceği ifade edildi.

Metinde yüzde 2'yi aşan enflasyon ve güçlü istihdam piyasasıyla birlikte Federal Açık Piyasa Komitesi'nin faizleri yakında artırmaya başlamasının uygun olacağını öngördüğü belirtildi.

Karar metninde varlık alım operasyonunun da Mart ayı başında tamamlanacağı duyuruldu.

Karar oybirliği ile alındı.

Kararın açıklanmasının ardından ABD endekslerinde yukarı yönlü hareket hızlandı.

Bloomberg Stratejisti Cameron Crise kararın ardından yaptığı değerlendirmesinde piyasaların ilk tepkisinde görüldüğü gibi güvercin bir tonun söz konusu olmadığını belirtti.

Faiz artışı için Mart ayına yönelik sinyal verildiğine vurgu yapan Crise yönlendirmeden kademeli vurgusunun kaldırıldığına dikkat çekti.

"Varyantlar dolayısıyla riskler devam ediyor"

Metinde ekonomik görünüme ilişkin olarak yeni virüs varyantları dolayısıyla da risklerin devam ettiği vurgulanırken ekonomi ve istihdamın güçlü olduğu, istihdam kazanımlarının da sağlam nitelikte bulunduğu ifadeleri yer aldı.

Metinde arz ve talep arasındaki dengesizliğin enflasyona katkı sunduğu da vurgulandı.

Karar metninde, "İstihdam artışı son aylarda güçlüydü ve işsizlik oranı önemli oranda düştü" ifadeleri kullanıldı.

Powell: Faizi Mart’ta artırma niyetindeyiz

Fed Başkanı Jerome Powell, faiz kararı sonrası düzenlenen basın toplantısında yaptığı değerlendirmede şu ifadeleri kullandı:

"Politikamız artan enflasyon ve güçlü iş piyasası ortamında, gelişen ekonomik ortama göre kendini uyarlamaktadır. Ekonomik aktivite geçen yıl güçlü bir şekilde genişledi. Mali ve para politikası desteği de hane halkının ve işletmelerin sağlıklı finansal koşulları ile birlikte ekonominin dirençli olduğunu bizlere gösterdi.

Kovid-19 vakalarının son dönemde çok hızlı bir şekilde artması elbette ekonomik büyümeyi bu çeyrekte aşağı yönlü baskılayacaktır. Salgın sebebiyle, restoran ve turizm sektöründe harcamalar düştü. Genel olarak hastalık sebebiyle aktiviteler etkilenecektir. Yine de sağlık uzmanları, Omikron varyantının daha önceki varyantlar kadar şiddetli etkilerinin olmadığını belirtti. Bu şekilde bir ilerleme olursa, salgının ekonomik etkileri de azalacaktır. Böylelikle daha hızlı bir büyüme gerçekleştireceğiz.

İş piyasası çok iyi bir ilerleme kaydetti. İstihdam artışı son aylarda güçlü kaldı. İşsizlik oranı ise keskin bir şekilde azaldı. İş piyasası koşullarının iyileşmesi tabana yayılmıştır. İşverenler çalışan bulmakta zorlanmakla beraber, yıllardır görülmeyen bir şekilde ücret artışları yaşanmaktadır. İşgücü katılımı artmasına rağmen aynı zamanda baskılanmıştır.

Enflasyon, yüzde 2 olan hedefimizin üzerinde seyretmektedir. Pandemi ile alakalı olarak talep ve arzdaki dengesizlikler enflasyonun yükselmesine sebep oldu. Özellikle de, darboğazlar ve arz kısıtlamaları artan talebin karşılanmasını zorlaştırdı. Yüksek enflasyona sebep olan etkiler virüsle alakalıdır. Fiyat artışları mallara ve hizmetlere de yayıldı. Gözlemlemeye devam ettiğimiz reel ücret artışı, enflasyon üzerinde yukarı yönlü bir baskı oluşturabilir. Çoğu ekonomistin tahminine paralel olarak biz de enflasyonun yıl boyunca azalmasını bekliyoruz. Fed olarak araçlarımızı, ekonomiyi ve güçlü iş piyasasını desteklemek için kullanacağız.

Fed’in para politikası adımları maksimum istihdam ve fiyat istikrarı hedeflerimizi gerçekleştirmek için yapılmaktadır. Daha önce de söylediğim gibi faizi sabit bıraktık. İş piyasasında çok fazla iyileşme gördük ve enflasyon oranı uzun vadeli hedefimizin üzerinde. Bu yüzden ekonomi çok yüksek derecede para politikası desteğine ihtiyaç duymamaktadır. O yüzden varlık alımlarımızı azaltıyoruz ve yakın zamanda federal fonlama faizi hedef aralığının yükseltmenin uygun olacağı görüşündeyiz.

Faizleri artırma ya da artırmama kararını Mart toplantısında vereceğiz. Faizi, Mart toplantısında artırma niyetindeyiz. Bunu yapmak için koşullar uygun, riskleri gözlemliyoruz."

Enflasyon 39 yılın zirvesinde

Ülkede son gelen veriler enflasyonun geçici olduğu yönündeki söylemin değişmesine yol açmıştı.

Fed Başkanı Powell iki hafta önceki konuşmasında enflasyonu dizginlemek için gerekeni yapacaklarını belirtmiş, ancak “Şu an bulunduğumuz yerden normale giden uzun bir yol var” ifadelerini kullanmıştı.

ABD'de son açıklanan verilere göre yıllık enflasyon Aralık'ta yüzde 7 olarak kaydedilmişti.

Böylelikle yıllık enflasyon Haziran 1982'den bu yana en yüksek seviyeye çıkmıştı.

Aralık ayında tüketici fiyatları aylık bazda ise yüzde 0,6 artmıştı.

Çekirdek enflasyon göstergesi olarak kabul edilen gıda ve enerji hariç tüketici fiyat endeksi Aralık'ta bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 5,5 yükselmişti.