Advertisement
HABERLER ABONE OL

Küresel piyasalardaki satış baskısıne nedeniyle açılışta düşüşle başlayan ABD'de, endeksler, Fed Başkanı Powell'ın Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesi'ndeki açıklamaları sonrasında toparlandı.

Dow Jones endeksi rekor tazelerken, S&P 500 ve Nasdaq endeksleri de yüzde 1 civarında yükseliş kaydetti.

ABD'de endeksler Fed Başkanı Jerome Powell'ın ekonominin desteğe ihtiyacı olduğu görüşünü tekrar teyit etmesiyle kayıplarını tersine çevirerek yükselirken petrol fiyatları ile birlikte devlet tahvili getirileri de yükseldi.

Enerji ve sanayi şirketleri, teknoloji hisselerindeki zayıflığı telafi ederek S&P 500 Endeksi'nde kazançlara öncülük etti.

Bankacılık hiseleri de yükselişe katılarak sektör göstergesini 2007'den bu yana en yüksek seviyesine çıkardı. ABD'li yetkililerin Johnson & Johnson’ın Kovid-19 aşısının güvenli ve etkili olduğunu söylemesi de yükselişte etken oldu. Tesla Inc., Ark Investment Management'tan Cathie Wood'un hisse satın aldığını söylemesinin ardından yükseliş kaydetti.

Powell: Enflasyonda hedefe 3 yıldan uzun süre var

Fed Başkanı Jerome Powell, ABD ekonomisinin toparlanma sürecinde önünde uzun bir yol olduğu görüşünü yinelerken, fiyatlarda yaşanan artışların enflasyonun ısrarlı bir şekilde yüksek kalmasına neden olmayacağını öngördü.

ABD Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesi’ne hitap eden Powell, “Politikamız destekleyici çünkü işsizlik yüksek ve işgücü piyasası tam istihdamdan uzak. Bazı önlemlerle bazı varlık fiyatlarının yükseldiği doğru” diye konuştu.

Artan araba fiyatları örneğine işaret eden Powell, bu durumun çip kıtlığı ve teknoloji endüstrisindeki tedarik zinciri kısıtlamalarından kaynaklandığını belirtti.

Powell, “Bu durum, mutlaka enflasyona yol açacak diye bir şey yok, çünkü enflasyon - tek seferlik bir artış yerine - her yıl kendini tekrarlayan bir süreçtir” dedi.