Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Rusya Başkanı Vladimir Putin, mevkidaşı Joe Biden ile gerçekleştireceği zirve yaklaşırken ABD'nin doları ekonomik ve politik savaş için bir araç olarak kullandığını söyledi.

St. Petersburg, Uluslararası Ekonomi Forumu'nda konuşan Putin, ek olarak Kuzey Akım 2'nin yaptırımlara tabi olan ana kısmının tamamlandığını da belirtti.

"Kuzey Akım 2'nin ilk hattının birkaç saat önce başarılı bir şekilde tamamlandığını açıklamaktan mutluluk duyuyorum" diyen Putin, ikinci hat için çalışmaların devam ettiğini söyledi.

Almanya'da bulunan kısmın biten kısım ile hala birleştirilmediğini söyleyen Putin, yine de Gazprom'un gaz aktarımına hazır olduğunu dile getirdi.

Rusya varlık fonu, dolar varlıklarını 'sıfırlıyor'

Rusya Maliye Bakanı Anton Siluanov, ülkenin varlık fonundaki dolarları sıfırlayarak euro, yuan ve altına geçeceğini söylemişti. Böyle hamlenin olası yaptırımlara karşı dolar riskini azaltmak amacıyla olduğu düşünülüyor.

Bu transferle birlikte 119 milyar dolar değerindeki likit varlık merkez bankasının devasa rezervlerinin arasındaki yerini alacak fakat bu işlemin piyasalara etkisinin ne olacağını tahmin etmek çok zor.

ABD ve Avrupa’dan gelebilecek yaptırımlara karşı Rusya Merkez Bankası da son birkaç yıldır kompozisyonundaki dolar miktarını kademeli olarak düşürüyordu.

“Bu değişikliği hızlı bir şekilde gerçekleştirebiliriz” diyen Siluanov, değişiklikten sonra fonun varlıklarının yüzde 40’ının euroda, yüzde 30’unun yuanda, yüzde 20’sinin altında, yüzde 5’inin yende ve yüzde 5’inin sterlinde tutulacağını söyledi.

Varlık fonu halihazırda likit varlıklarının yüzde 35’ini dolar olarak tutuyor ve bu da 41,5 milyar dolarlık bir rakama tekabül ediyor. Likit olmayan varlıklar ile birlikte varlık fonunun büyüklüğü yaklaşık 185,9 milyar dolar ediyor.