Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Rabobank Gelişen Piyasalar Stratejisti Piotr Matys Bloomberg HT'ye Merkez Bankası'nın Türk Lirası istikrara kavuşana kadar faiz indirmemesi gerektiğini söyledi.

Fed'in son dönemdeki güvercin açıklamalarının gelişen piyasa para birimlerini olumlu etkileyeceğini ancak bunun kısa vadeli olacağını belirten Matys "Riskli varlıklarda sürdürüleblir toparlanma olacağını düşünmüyorum, kısa vadeli olabilir. Çünkü devam eden ticaret geriliminden kaynaklanan riskler var, bu daha da artabilir" şeklinde konuştu.

Türk varlıklarına ilişkin çok fazla belirsizlik olduğunu kaydeden Matys "23 haziran'da seçim var. Politik riskler nispeten yüksek diyebiliriz. S400 gibi çözülemeyen bazı sorunlar var. Çok fazla ekonomik reform da göremedik. TL'de ve Türk hisselerinde son 2 haftada değer kazancı gördük, şu an spekülatif talepten bahsediyoruz. Türk varlıklarında kazanç olması için yerel sorunlar çözülmeli" diye konuştu.

Matys TCMB'nin Türk Lirası istikrara kavuşana kadar faiz indirimi yapmaması gerektiğini ifade etti. Matys bu hafta Merkez Bankası'nın nasıl aksiyon alacağı sorusuna şu yanıtı verdi; "Enflasyon beklentilerden hızlı şekilde yavaşladı, Merkez Bankası belki faiz indirimi için manevra alanına sahip olmuş olabilir ama bence Türk Lirası yeterince istikrara kavuşmadı. Merkez Bankası bu hafta nispeten şahin mesaj verebilir, para politikasını nispeten sıkı tutma niyetinde olduklarını söyleyebilir..

Fed faizleri indirecektir, bu da Merkez Bankası'na biraz daha manevra alanı kazandırılabilir ama faiz indirimi için TL daha fazla istikrara kavuşmalı."