Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ekonomi reform paketi hakkında yaptığı açıklamada, salgın döneminde zorlanan 850 bin küçük esnafa yönelik vergi muafiyeti getirileceğini, reel sektör şirketlerinin tahvil ihraçlarına yönelik Tahvil Garanti Fonu oluşturulacağını ve ekonomideki gelişmeleri izlemek adına Cumhurbaşkanı Yardımcısı ile Hazine ve Maliye Bakanı başkanlığında iki yeni yapı oluşturulacağını söyledi.

Bloomberg HT’ye konuk olan Bilgi Üniversitesi CEFIS Araştırma Direktörü Özlem Derici Şengül, DEİK Başkanı Nail Olpak, TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken ve KPMG Türkiye Şirket Ortağı Emrah Akın, ekonomi reform paketi hakkında merak edilen soruları cevaplandırdı.

Özlem Derici, önceki ekonomi reform çalışmalarına göre reform paketinde ihtiyaç duyulan noktalara odaklanılmış olduğunu söyledi. Pakette, kamu maliyesinde tasarrufu öne çıkaran bir yaklaşım olduğunu belirten Derici, makroekonomik istikrar için daha koordineli bir yapı görebileceğimizi kaydetti.

Bloomber HT’ye konuk olan bir diğer isim ise DEİK Başkanı Nail Olpak oldu. Olpak, reform paketinde ekonomide istikrara, sürdürülebilir büyümeye ve vergide sadeleştirmeye vurgu yapıldığını ve bu noktaların oldukça önemli olduğunu söyledi. Bir yatırımcının yatırım yapacağı ülkede iki önemli koşulu incelediğini aktaran Opak, birincisinin ülkenin hızlı adil ve mevcut kazanımların korunduğu bir hukuk sistemine sahip olması gerektiğini, ikincisinde ise öngörülebilen bir ekonomik sistemi barındırması gerektiğini söyledi. Opak, ekonomi reform paketinin içeriğinde Erdoğan’ın bu iki önemli faktöre değindiğini aktardı.

"Yüzde 20'lik vergi düşürülürse işimizi kolaylaştırmış olur"

Reform paketi hakkında değerlendirmelerde bulunan TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Erdoğan’ın 850 bin esnafın gelir vergisinden muaf tutulacağı açıklaması hakkında, “Yüzde 20'lik vergi düşürülürse işimizi kolaylaştırmış olur.” yorumunu yaptı. Yönetmeliklerin tahminlerine göre olumlu sonuçlanacağını söyleyen Bendevi, reform paketinin işsizlikle mücadelede olumlu etkileri olacağını ve Kredi Garanti Fonu (KGF) destekli kredilerin gerçekleşmesinin bölgesel istihdama katkı sağlayacağını aktardı.

KPMG Türkiye Şirket Ortağı Emrah Akın ekonomik reform paketine dair yaptığı değerlendirmede, pakette kayıt dışı ekonomiye ilişkin vurgu yapıldığını söyledi. Akın konuşmasında, Erdoğan’ın küçük esnaf için getirilecek olan vergi muafiyetine de deyindi. 2020 yılı sonunda 158,8 milyar TL gelir vergisi toplandığını söyleyen Akın, vergi muafiyetinin bütçeye büyük yük olmayacağını açıkladı.