Bloomberg HT Haberler Reisi ile Macron, ikili ilişkiler ve nükleer müzakereleri istişare etti
HABERLER

Reisi ile Macron, ikili ilişkiler ve nükleer müzakereleri istişare etti

  • İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ile Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, bölgesel gelişmeler, ikili ilişkiler ve Tahran ile nükleer müzakereleri değerlendirdi.

Giriş: 10 Haziran 2023, Cumartesi 18:01
Güncelleme: 10 Haziran 2023, Cumartesi 18:01

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ile Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, bölgesel gelişmeler, ikili ilişkiler ve Tahran ile nükleer müzakereleri değerlendirdi.

İran Cumhurbaşkanlığı Ofisi Siyasi İşlerden Sorumlu Yardımcısı Muhammed Cemşidi, Twitter hesabından paylaştığı mesajında, Reisi ile Macron'un bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini açıkladı.

Macron'un Reisi'yi aradığını ve görüşmenin 90 dakika sürdüğünü aktaran Cemşidi, "Görüşmede, iki Cumhurbaşkanı, yaptırımların kaldırılmasına ilişkin müzakereler ve bölgesel gelişmeler başta olmak üzere ilişkilerin geliştirilmesi konusunu istişare etti ve etkileşimi nasıl sürdürecekleri konusunda mutabık kaldı." ifadelerini kullandı.

İran ile nükleer anlaşma ve müzakere süreci

İran ile Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) daimi üyeleri ABD, Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa ile Almanya (5+1) arasında 2015'te yaptırımların kaldırılması karşılığında Tahran'ın nükleer faaliyetlerinin düzenlendiği ve denetim altına alındığı bir anlaşma imzalanmıştı.

ABD, 8 Mayıs 2018'de Donald Trump'ın başkanlığı döneminde İran'la 2015'te varılan nükleer anlaşmadan tek taraflı çekilerek bu ülkeye yeniden yaptırımlar uygulamıştı.