Ripple'ı listelerinden çıkaran platformların sayısı artıyor
ABD'li finansal piyasa düzenleyicisi SEC'in yatırımcıları yanılttığı iddiasıyla Ripple'a karşı yasal süreç başlatmasının ardından kripto parayı listelerinden çıkaran platformlara her geçen gün yenisi ekleniyor
Dünyanın en popüler üçüncü kripto para birimi Ripple'da SEC krizi etkisini artırarak devam ediyor.
ABD'de Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) geçen hafta Ripple Labs Inc. ve üst düzey yöneticilerine yatırımcıları Ripple ile ilgili olarak yanıltma suçlamasını yöneltmişti.
Gelişmelerin ardından platformlar Ripple'ı listelerinden çıkarmaya başladı. Konuya ilişkin son haber Lüksemburg merkezli büyük bir kripto para platformu olan Bitstamp'ten geldi.
Bitstamp, ABD'de bulunan müşterileri için Ripple işlemlerini ve mevduatları durduracağına ilişkin Twitter üzerinden açıklamada bulundu. Ancak yatırımcılar Ripple fonlarını borsadan çekebilecekler.
Bitstamp'in açıklaması açıklamasında SEC'in Ripple'ın bir menkul kıymet olduğunu iddia ettiği dava göz önünde bulundurularak tüm ABD'li müşteriler için Ripple işlemleri ve mevduatlarının 8 Ocak itibarıyla durdurulacağı, ancak diğer ülkelerin bu durumdan etkilenmeyeceği belirtiliyor.
Buna göre diğer ülkelerdeki müşteriler söz konusu karardan etkilenmeyecek. Uygulama 8 Ocak'tan itibaren geçerli olacak. Mevcut durumda Ripple işlemlerini durduran platformlar arasında Bitwise Assets Management, CrossTower, OSL ve Beaxy bulunuyor.
SEC'in girişiminin ardından birçok uzman, dava sonucunda Ripple'ın menkul kıymet olduğuna hükmetmesi durumunda platformlar üzerinden alınıp satılamayacağını, likiditesinin ve yatırımcılarının büyük bir kısmını kaybedebileceğini ifade etti.
Analistler ve traderlar, davanın SEC lehine sonuçlanması durumunda Ripple piyasasının kuruyabileceğini ve fiyatların bundan olumsuz etkilenebileceğini belirtmişlerdi.
Ripple'ın menkul kıymet olup olmadığı tartışmalı bir konu. Bazı uzmanlar menkul kıymet olarak değerlendirilmesi gerektiğini belirtirken diğerleriyse kripto para veya para olarak değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyor.
Eski Emtia Vadelileri İşlem Komisyonu (CFTC) Başkanı Christopher Giancarlo, Howey testi uygulandığında ve SEC'in analizine göre XRP'nin menkul kıymet olarak regüle edilmemesi gerektiğini, bunun yerine bir para ya da takas aracı olarak görülmesi gerektiğini söylemişti.
"Ripple Japonya'da 'varlık' olarak işlem görmeye devam edecek"
Ripple'ın Japonya'daki büyük ortağı SBI Group tarafından, SEC'in davası bağlamında Ripple'a ilişkin yapılan açıklamada Japonya'da bir varlık olarak işlem görmeye devam edeceği belirtildi.
SBI CEO'su Yoshitaka Kitao, Twitter açıklamasında Nomura Research Institute'tan bir yazarın makalesine değindi. Kitao, söz konusu belgede işaret edilen Japon Fon Ödeme Yasası altında Ripple'ın bir menkul kıymet değil, kripto para varlığı olduğunu ifade etti.
Kitao, ABD'nin girişimlerine rağmen söz konusu belgeye göre Ripple'ın Japon dijital platformlarında kripto para olarak işlem görmeye devam edeceğini söyledi.