Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Rusya Merkez Bankası, politika faizini beklentilere paralel 100 baz puan artışla yüzde 9,5'e çıkarırken gelecek toplantılardan birinde faiz artışının mümkün olduğunu söyledi.

Enflasyonun 2023 ortalarında hedeflenen seviyeye döneceğini belirten Rusya Merkez Bankası, 2022 sonunda enflasyonun yüzde 5-6 civarında olmasını bekliyor.

Rusya ekonomisindeki tedarik nedenli sıkıntılarının sadece geçici problemlerden kaynaklanmadığını belirten banka, istihdam piyasalarıyla ilgili endişelerin olduğunu ve birçok sektörde iş gücüne talebin artmasına rağmen çalışan bulmakta zorluklar yaşandığını da vurguladı.

Rusya, fiyat artışını dizginlemek için para politikasını sıkılaştırma konusunda gelişen piyasalar içinde en agresif merkez bankasına sahip ülke konumunda. Ancak merkez bankasının mart ayından bu yana yaptığı 525 baz puanlık faiz artışına rağmen enflasyon altı yılın en yüksek seviyesinde. Ruble de aralıksız üç aydır dolara karşı toplamda yaklaşık yüzde 9 değer kaybetti.

Öte yandan Ukrayna kriziyle ilgili batılı ülkelerden olası yeni yaptırım korkuları da ruble üzerinde baskı oluşturmaya devam ediyor, ancak diplomatik ilerleme umutlarının ortaya çıkmasıyla para birimi geçen hafta toparlandı. Daha zayıf bir ruble, ithal malların fiyatlarını artırarak enflasyonu körüklüyor.