Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

JPMorgan Küresel Piyasalar Başstratejisti Marko Kolanovic merkez bankalarının giderek daha fazla şahinleşmesinin ve Kuzey Akım boru hatlarındaki sıkıntıların muhtemelen ABD hisse senedi piyasalarındaki toparlanmayı geciktireceğini ve bu durumun, kurumun 4 bin 800 seviyesindeki 2022 yılı S&P 500 endeksi tahminini riske soktuğunu söyledi.

Kolanovic, Pazartesi günü müşterileri ile paylaştığı notta, banka tahminlerine 2023 yılına ya da riskler azalana kadar ulaşılamayabileceğini belirtti.

JPMorgan’ın mevcut tahmini, S&P 500 endeksi için, Pazartesi kapanışına göre yaklaşık yüzde 30 yükseliş anlamına geliyor.

“Asya’daki büyümenin küresel döngüyü destekleyeceğine ve düşük yatırımcı pozisyonlarının piyasaya destek sağlayacağına hala inanıyoruz” diyen Kolanovic, “Bununla birlikte, son zamanlarda şahin söylemlerde görülen artış göz önüne alındığında merkez bankalarının politika hatası yapmaları ve geçen hafta Kuzey Akım boru hatlarında yaşanan problemlerin ardından yeni jeopolitik riskler konusunda giderek daha fazla endişeleniyoruz” ifadelerini kullandı.

Pazartesi günü Credit Suisse stratejistleri de yılsonu S&P 500 tahminlerini yüzde 10 düşürerek 3 bin 850’ye çekti.

Nakde dönüş tavsiyeleri yükseliyor

Goldman Sachs geçen ay 2022 hedefini 4 bin 300’den 3 bin 600’e düşürmüştü.

Öte yandan Bank of America’nın Savita Subramanian liderliğindeki stratejistlerine göre, S&P 500, eylül ayında pandeminin etkilerinin hissedildiği Mart 2020’den bu yana en kötü ayını geçirse de ABD hisselerine ilişkin güven yatay seyretti.

BofA’nın aylık bazda bankaya ve Bloomberg’e sunulan varlık alokasyon tavsiyeleri dikkate alınarak hesaplanan Wall Street’in ABD hisse güvenini ortaya koyan satış indikatörü, S&P 500’deki yüzde 9’luk düşüşe karşın, yüzde 53,6’da yatay seyretti.

Wall Street’in nakde dönüş tavsiyeleri 0,9 yüzde puan artışla bu yıl yüzde 3,7’ye yükselse de, bu oran hala 2006-2007 arasındaki seviye olan yüzde 10,5’in altında.