Advertisement
HABERLER ABONE OL

Çin ekonomisi 2020’nin son çeyreğinde pandemi öncesi büyüme oranını yakalayarak yılın genelini yüzde 2,3 büyüme ile beklenti üzerinde kapamayı başardı.

Çin’de gayrisafi milli hasıla 2020 dördüncü çeyrekte yıllık yüzde 6,5 büyüme kaydetti. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin dördüncü çeyrek büyüme beklentisi yüzde 6,2, 2020 beklentisi ise yüzde 2,1’di.

Yılın genelinde büyümeye alt yapı ve inşaat yatırımlarını hızlandıran mali ve parasal teşvikler destek verirken koronavirüs vakalarının kontrol altına alınması sonrası Çin ihracatındaki artış da büyümede rol oynadı.

Aralık ayında sanayi üretimi ise yüzde 7,3 yıllık artış kaydederek yüksek temposunu korudu. 2020’de sanayi üretimi yüzde 2,8 arttı. Çin perakende satışları aralık büyümesi ise Kasım'daki yüzde 5’ten yüzde 4,6’ya geriledi. 2020’de perakende satışlar %3,9 daraldı. Çin sabit yatırımları ise 2020’de yıllık yüzde 2,9 büyüdü.

CCB International Makro Araştırma Başkanı Cui Li son çeyrekte Çin ekonomisinin güçlü bir ivme yakaladığını, imalatın iyi iş çıkardığını belirtti. Veri sonrası onshore yuan dolara karşı yüzde 0,1’e kadar güçlendi. Küçük ölçekli şirketlerin endeksi ChiNext endeksi ise yüzde 1'in üzerinde yükseliş kaydetti.