Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Trump yönetiminin Çin’in en büyük akıllı telefon üreticisi Xiaomi ve diğer 10 şirketi kara listeye almasıyla birlikte Xiaomi’nin hisseleri yüzde 11 değer kaybetti.

ABD, ulusal güvenliği gerekçe göstererek Çinli şirketleri hedef alıyordu fakat Xiaomi’nin de kara listeye alınması beklenenler arasında değildi. Çin’in Apple’a karşı cevabı olarak bilinen Pekin merkezli şirket sadık takipçileri olan akıllı telefonlar üretiyordu.

Hong Kong’da bulunan China Merchants Securities Analisti Kevin Chen ise konu hakkında, “bu haber benim için gerçekten şaşırtıcı oldu.” dedi.

ABD Savunma Bakanlığı Xiaomi’yi Çin ordusu ile bağlantılı 9 şirketten biri olarak belirledi, bu da ABD’li yatırımcıların bu şirketlerin menkul kıymetlerini alamayacak olması demek.

Kara listeye alınan diğer şirketler arasındaysa Gowin Semiconductor, Luokong Technology Group, Global Tone Communication Technology ve Advanced Micro-Fabrication Equipment bulunuyor.

Yasak geri çekilmediği sürece Xiaomi’nin ABD Borsalarından çıkarılması ve küresel gösterge endekslerinden silinmesi riski var.

"Çin ekonomisinde yeni aşamaya girdik"

Xiaomi Türkiye'den açıklama geldi

Çıkan haberler üzere Xiaomi Türkiye'den bir açıklama geldi. Açıklamada "Şirketimiz varlık gösterdiği bölgelerin ilgili yasa ve yönetmeliklerine uygun olarak faaliyetlerini yürütmekte ve tamamen bireysel ve ticari kullanıma yönelik ürünler ve hizmetler sunmaktadır. Şirketimiz Çin ordusuna ait değildir, Çin ordusuyla herhangi bir bağı bulunmamaktadır ve NDAA'da (ABD Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası) belirtildiği şekilde "Komünist Çin Askeri Şirketi" değildir. Şirketimizin ve hissedarlarımızın çıkarlarını korumak üzere gerekli tüm önlemler tarafımızdan alınacaktır. Şirketimiz, bu sürecin olası sonuçlarının grup üzerindeki etkilerini değerlendirmek üzere detaylı incelemelerini sürdürmektedir." ifadeleri kullanıldı.