Advertisement
HABERLER ABONE OL

ABD'de Trump yönetimi Çin'e karşı son günlerde attığı adımlarına yenisini ekledi.

ABD Savunma Bakanlığı askeri bağlantıları olduğu gerekçesiyle Çinli çip üreticisi SMIC, petrol şirketi CNOOC, China Construction Technology Co. Ltd. ve China International Engineering Consulting Corp. şirketlerini kara listeye aldı.

ABD'de başkanlık seçimleri sonrasında yaşanan geçiş sürecinde Trump Çin'e karşı birçok kararın altına attı. Bu kararlarda Hong Kong meselesinden, Çin'in etnik ayrımcılığına kadar birçok unsura atıf yapıldı.

Kararın ardından şirketlerin Hong Kong Borsasında işlem gören hisselerinde sert düşüşler yaşandı.

Çin ordusuyla bağlantısı bulunan şirketler listesi bu yılın başlarında Trump yönetiminin 31 şirketle başlattığı bir uygulamaydı. İlk liste içerisinde Huawei, Hangzhou Hikvision Digital Technology Co gibi şirketler yer alıyordu.

Adımlar birbirini takip ediyor

Bu hafta ABD'den Çin'e karşı birçok düzenleme haberi geldi.

ABD Temsilciler Meclisi aralarında Alibaba ve Baidu'nun da bulunduğu Çinli şirketleri ABD'nin ilgili otoritelerine finansal denetim izni vermemeleri durumunda ABD Borsalarından çıkarılmasına olanak sağlayan düzenlemeyi onaylamıştı. Mayıs ayında Senato'da hızlı bir şekilde kabul edilen bu düzenleme Temsilciler Meclisi'nde de iki partinin desteklemesiyle onay almış oldu. Şirketlere, şartlara uyum sağlamaları için en az 3 yıl süre tanıyan düzenleme, imzası için Trump’a gitti.

Bir diğer haber Sincan'daki pamuk ürünleri şirketine uygulanan ithalat yasağı oldu. ABD, tutukluların istihdamı dahil olmak üzere zorla çalıştırılma ile üretim yapıldığı gerekçesiyle Sincan Üretim ve İnşaat Şirketinden (XPCC) pamuk ürünlerinin ithalatını yasakladı.

ABD'nin Çin Komünist Partisi üyelerinin ve ailelerinin vize sürelerini kısaltacağı yönündeki karar da basına yansımıştı.